Rijksoverheid

Wereldbank voorjaarsvergadering bespreekt aanpak schommeling van voedselprijzen en fragiele staten

Nieuwsbericht | 17-04-2011

Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken nam gisteren deel aan de voorjaarsvergadering van het World Bank Development Committee (DC). Deze vergadering van de 25 gouverneurs komt twee maal per jaar bijeen.

Op de agenda van deze vergadering stonden met name de rol van de internationale gemeenschap in fragiele staten en de schommeling van voedselprijzen. De ambitieuze rol van de wereldbank in fragiele staten, verwoord in het recent uitgekomen World Development Report, werd alom gesteund. Nu is het zaak dat de wereldbank de daad bij het woord voegt en de uitvoering voortvarend ter hand neemt. "De wereldbank heeft een cruciale rol in deze gebieden", aldus staatssecretaris Knapen. "Belangrijk is dat de wereldbank op transparante wijze werkt en afgerekend wordt op het bereiken van duurzaam resultaat. Actieve samenwerking met parlementen, de private sector en maatschappelijk middenveld is de beste manier om samen te werken en aan ontwikkeling bij te dragen."

In een onlangs uitgekomen studie van de Wereldbank is aangetoond dat de voedselprijzen sinds vorig jaar met gemiddeld 36% zijn gestegen. Miljoenen meer mensen komen daarmee onder de armoede grens. "Landen die voedsel importeren moeten meer ondersteuning krijgen van de wereldbank" aldus Knapen, "zodat zij kwetsbare groepen in de samenleving beter kunnen ondersteunen. De wereldbank moet daarnaast haar expertise delen zodat overheden en de private sector beter met de gevolgen van prijsschommelingen kunnen omgaan".

Eerder op de dag had staatssecretaris Knapen een ontmoeting met de president van de African Development Bank, Donald Kaberuka. Knapen en Kaberuka hebben afgesproken meer samen te werken in fragiele staten, en op het terrein van private sector ontwikkeling. Voor Nederland is de Afrikaanse Ontwikkelingsbank een belangrijke speler op het Afrikaanse continent.

Vandaag zal staatssecretaris Knapen verschillende ontmoetingen hebben met top officials van de Wereldbank en met de topman van USAID, Raj Shah. Staatssecretaris Knapen en staatssecretaris Weekers zullen ook spreken met Wereldbank president Zoellick.