Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Jonge Democraten (D66) voor geïndividualiseerd pensioenstelsel zonder sociale partners

De Jonge Democraten, jongerenorganisatie gelieerd aan D66, hebben op hun voorjaarscongres in Amsterdam in overgrote meerderheid hun steun uitgesproken voor een nieuw pensioenstelsel. Zij zijn daarmee de eerste politieke organisatie die met een uitgewerkt alternatief komt voor het mislukte pensioenakkoord. De Jonge Democraten pleiten voor een stelsel waarin iedere Nederlander verplicht spaart voor haar pensioen zonder inmenging van de sociale partners.

Maarten Koning, Voorzitter van de Jonge Democraten: "Alle voorstellen waar de sociale partners tot nu toe mee zijn gekomen waren volkomen onacceptabel: lasten worden doorgeschoven naar jongeren, tekorten worden door hogere rekenrentes onder het tapijt geschoven en misschien nog wel het meest verbazingwekkende: pensioenen van ouderen worden onnodig risicovol. De sociale partners zijn niet alleen volkomen de weg kwijt; waar halen deze vergrijsde clubs überhaupt de legitimiteit vandaan om over dit onderwerp te mogen besluiten?"

In het voorstel van de Jonge Democraten maakt het collectieve stelsel plaats voor een individueel stelsel. Van het veelgehoorde argument dat de collectiviteit een onmisbare pijler zou zijn onder ons huidige stelsel zijn de Jonge Democraten niet onder de indruk. Ilja Boelaars, Landelijk Bestuurslid en econoom: "Alle voordelen van een collectief stelsel - risicodeling tussen generaties, schaalvoordelen in de uitvoeringskosten, diversificatie in de beleggingen - zijn ook te behalen in een individueel stelsel. Het enige dat verdwijnt zijn juist de perverse effecten van de collectiviteit: herverdeling van jong naar oud en van arm naar rijk."

Ieder individu spaart in het voorstel verplicht een deel van haar inkomen voor de oude dag. Dit geld wordt belegd in een gestandaardiseerde pensioenregeling. Boelaars: "Ook wij begrijpen dat niet ieder individu kan en wil kiezen hoe het geld precies wordt belegd. De overheid ontwerpt daarom een degelijke basisregeling zoals we dat nu ook doen met de verplichte zorgverzekering en houdt toezicht. Met een zogenaamd lifecycle beleggingsbeleid wordt voorkomen dat pensioenen vlak voor de pensioendatum nog plotseling kunnen dalen."

Het voorstel van de Jonge Democraten biedt bovendien als groot voordeel dat het direct een probleem oplost waar de politiek al enige tijd mee worstelt: ZZPers, zelfstandig ondernemers en bijvoorbeeld ICTers bouwen momenteel niet verplicht pensioen op. Het nieuwe stelsel zal voor iedereen gaan gelden en creëert daardoor ook voor deze groepen de mogelijkheid om op een degelijke manier pensioen op te bouwen.

Noot voor de redactie,