Ingezonden persbericht


Persbericht:

Amsterdam, 17 april 2011


* Hard oordeel Raúl Castro over tegenwerking partij


* Veranderingen worden 'niet overhaast, maar zonder pauze ingevoerd.'

De Cubaanse president Raúl Castro wil de ambtstermijn van belangrijke politieke functies op het eiland beperken tot maximaal twee keer vijf jaar. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn openingstoespraak voor het zesde congres van de Cubaanse Communistische Partij PCC. Dat is opmerkelijk omdat Castro en zijn broer Fidel samen al 52 jaar achtereen aan de macht zijn op Cuba. De toespraak van Raúl duurde ruim twee uur en was daarmee de langste die Castro hield, sinds hij in 2008 de taken van zijn broer Fidel overnam. Raúl Castro constateerde dat de partijleiding aan vernieuwing toe is en dat zij zich moet onderwerpen aan ernstige zelfkritiek, omdat de partij soms zelf veranderingen had tegengewerkt. Castro herhaalde dat Cuba te lang haar problemen heeft ontkend en maakte duidelijk dat harde beslissingen nodig zijn om te overleven.

Met humor en ironie, maar soms ook met zichtbare boosheid, somde Raúl de fouten in zijn land op, tot en met de vaak harde muziek op straat. 'Ik schaam me diep om publiek te moeten toegeven dat de hervormingen waar eerdere partijcongressen mee instemden, nooit zijn uitgevoerd. Maar de fouten in Cuba zijn al vele malen genoemd en omschreven.' (...) 'Nu is de tijd de veranderingen die ik heb verordend met de steun van de 19 leden van het Politburo van de Cubaanse Communistische Partij, uit te voeren,' aldus een boze Raúl. Deze uitspraken wijzen op frustratie bij Castro over de rol van de bureaucratie in Cuba die veranderingen afremt. Ook kan hij een signaal willen afgeven om de speculaties dat zijn broer Fidel nog steeds de macht heeft, de kop in te drukken. Raúl zei plannen te hebben de functies tussen de partij en de Staat te scheiden. Het Politburo heeft sinds kort een toezichtpanel aangewezen om de rol van de partij bij de hervormingen in de gaten te houden.

Ambtstermijn
De bijna 80-jarige leider Raúl Castro nam in 2008 de belangrijkste functies over van zijn broer Fidel en zou volgens de nieuwe systematiek tot 2018 kunnen aanblijven. De beperking van de ambtstermijn betekent dat politici op belangrijke posities voortaan maximaal twee termijnen van vijf jaar mogen uitzitten. Nu is die termijn nog onbeperkt. Raúl zei dat dit ook geldt 'voor de huidige voorzitter van de Staatsraad en zijn ministers', een verwijzing naar zichzelf. De Cubaanse president constateerde verder dat de verjongingspolitiek in de partij was mislukt en 'we vandaag de gevolgen voelen van het feit niet voor opvolgers gezorgd te hebben.'

Foto boven: De jongeren laten ons niet in de steek, aldus de tekst van het spandoek tijdens de parade gisteren.

Economische maatregelen
Raúl Castro deed de voorstellen over de ambtstermijn aan het einde van een twee-en-half-uur durende toespraak waarin hij ook een waslijst van voorstellen voor de verbetering van de economie opsomde, inclusief de eventuele afschaffing van het bonnenboekje en andere subsidies, de decentralisatie van de economie van het land en een betere afstemming van vraag en aanbod in sommige sectoren. 'Niemand kan meer uitgeven dan hij heeft,' zei Castro met een verwijzing naar nieuwe bezuinigingen. 'Twee plus twee is vier. Nooit vijf, en nog minder zes of zeven - zoals we ooit wel eens dachten.' Maar hij verzekerde de duizend afgevaardigden dat er 'in Cuba nooit ruimte zal zijn voor een shocktherapie. (...) De veranderingen zullen 'niet gehaast, maar zonder pauze' worden doorgevoerd.' De al eerder genoemde legalisering van de vrije verkoop van huizen en auto's zou in een vergevorderd stadium van onderzoek zijn. De uitgifte van braakliggende gronden aan boeren, die voor eigen rekening willen w erken wordt uitgebreid en banken krijgen toestemming om Cubanen die voor eigen rekening willen werken (de zogeheten cuentapropistas) krediet te verstrekken.

Media in Cuba: doodsaai
Ook de Cubaanse media kregen kritiek van de president. Hij noemde deze 'dodelijk saai en kunstmatig' en zei ook dat de media gemakkelijker toegang zouden moeten krijgen tot politieke leiders. Media, aldus Raúl, moeten een beslissende rol spelen bij het verhelderen van de politiek en het bekritiseren van de fouten. 'Ik zal dat steunen,' en hij waarschuwde vervolgens op ernstige toon: 'Maar hij die fouten begaat, zal er voor moeten boeten.'

Grenzen en Mensenrechten
Raúl Castro gaf ook grenzen aan door op te merken tientallen voorstellen uit het nationale debat verworpen te hebben omdat zij zouden leiden tot concentratie van eigendom in particuliere handen. Hij gaf verder geen inhoudelijke toelichting op de aard van de ingediende amendementen, maar zei dat deze na het congres gepubliceerd zouden worden. Na vermelding van de vrijlating van de politieke gevangenen in het afgelopen jaar, waarschuwde de Cubaanse leider Washington en de Europese Unie omdat zij 'deze huurlingen stimuleren, helpen en de wegwijzen' en hij voegde er aan toe dat men het volk nooit het recht kan ontnemen de revolutie te verdedigen, de verworvenheden van het socialisme en de verdediging van onze straten en pleinen, dat is de eerste plicht voor alle vaderlandslievende Cubanen.'

Foto:
De artilleriebatterij van de militaire opleiding General Antonio Maceo schoot gisteren 21 saluutschoten af ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de proclamatie van het socialistisch karakter van de Cubaanse revolutie.

Tweede man?
De duizend afgevaardigden zullen achter gesloten deuren vandaag en morgen de plannen bespreken. Dinsdag wordt het congres afgesloten met waarschijnlijk een nieuwe toespraak van Raúl. Ook zal het congres dan de nieuwe leiding van de communistische partij kiezen. Raúl Castro zal zeer waarschijnlijk de eerste partijsecretaris worden; de nummer twee in de partij is tot nu toe de grote onbekende.

Bronnen: CNN, ANP, De Standaard, El Nuevo Herald en El Pais Link

* De integrale tekst van de toespraak van Raúl in het Spaans
---

Bijlagen:

* Het officiële Project met Richtlijnen voor de Economische en Sociale Politiek / Proyecto de Lineamientos de la Política Económica y Social. (Spaanstalig)


* Oscar Espinosa Chepe's recente onderzoek Cambios en Cuba, pocos, limitados y tardíos / Veranderingen in Cuba, te weinig en te laat


* Lijst met beroepen die vrij kunnen worden uitgeoefend sinds september 2010


* CNN In het Spaans maakte de afgelopen dagen een tiental opname in Cuba over de actuele ontwikkelingen in het land. CNN in Español kan sinds begin van dit jaar niet meer in Cuba zelf worden bekeken; voor die tijd konden de programma's nog in de hotels worden gezien.