Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 17 april 2011

Mattijn Franssen winnaar 'Het Vierkante Ei 2011'

Zojuist is tijdens de live-uitzending van het NTR-programma Kunststof TV Mattijn Franssen verkozen tot winnaar van de derde editie van 'Het Vierkante Ei 2011', de Volkskrant Beeldende Kunstprijs voor amateurkunstenaars. Uit handen van Rutger Pontzen ontving Mattijn Franssen de prijs. De jury, bestaande uit voorzitters Sacha Bromwasser en Rutger Pontzen en juryleden Caroline van Rhijn, Arie Schippers en Hans Aarsman, koos uit ruim 2.200 aanmeldingen voor kunstwerk Relapse van Mattijn Franssen. Het juryrapport luidt: "De spookachtige dramatische voorstelling van deze amateurkunstenaar klopt tot in detail. De innerlijke wereld van de maker is overtuigend vertaald in een gedetailleerd beeld dat volop in beweging is en de kijker meesleurt. De maker gebruikt een techniek die inmiddels tot elke huiskamer is doorgedrongen, maar zet die in op een ongebruikelijk hoog niveau".

Het Vierkante Ei is een initiatief van de Volkskrant en NTR, in samenwerking met Cultura 24 en Kunstfactor, met het doel amateurkunstenaars van Nederland een landelijk podium te bieden en kunstenaars met elkaar in contact te brengen om ideeën uit te wisselen. De derde editie van Het Vierkante Ei werd in samenwerking met zes toonaangevende musea georganiseerd: het Van Abbemuseum in Eindhoven, De Hermitage Amsterdam, Fries Museum Leeuwarden, Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum Schiedam en De Vleeshal in Middelburg.

Via 6 voorrondes in de deelnemende musea werden uit maar liefst 2.200 aanmeldingen de volgende zes halve finalisten verkozen:
* Mevrouw W.A. Fledderus - Blauwe Man

* Dhr. R.M. Oeben - Alexander

* Dhr. F. Visser - Natuur op industrieterrein

* Mevr. P.J.M. van der Steen - Harry Harlow onderzoekt
* Mevr. B. Zuurbier - The Northern Lament

* Dhr. M.P. Franssen - Relapse

Het werk van alle halve finalisten wordt tot en met 29 april in een speciale expositie in het Van Abbemuseum vertoond.

www.vierkanteei.nl