Socialistische Partij

Pak faillissementsfraude aan: beroepsverbod bij bankroetbedrog

14-04-2011 * SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen lanceert vandaag acht voorstellen om faillissementsfraude te bestrijden. De Kamer van Koophandel moet een grotere rol krijgen in de signalering van fraude en beroepsfraudeurs moeten een beroepsverbod krijgen. Gesthuizen: `Bedrog bij bankroet moet grondig worden bestreden. De schade loopt op tot 1,7 miljard euro per jaar. Al jaren krijgt deze vorm van fraude niet de aandacht die het nodig heeft.'

Sharon Gesthuizen Ieder jaar gaan duizenden bedrijven failliet. In een kwart van alle faillissementen wordt - naar schatting - ge¬fraudeerd. Vlak voor het faillissement worden geld en goederen achterover gedrukt en worden betalingsver¬plichtingen niet nagekomen. Werknemers staan op straat en kunnen naar hun salaris fluiten. De curator die het restant van faillissement mag verdelen over de schuldeisers wordt geconfronteerd met een lege boedel. De boekhouding is verduisterd.

De SP wil dat de bestrijding van faillissementsfraude afzonderlijke prioriteit krijgt bij politie en justitie. De Kamer van Koophandel moet een grotere rol krijgen: medewerkers moeten signalen van fraude doorgeven aan de politie. Ook curatoren die misstanden signaleren moeten aan de bel trekken. Zij moeten betaald worden om signalen van misstanden te onderzoeken en om aangifte te doen.

Gesthuizen: `Beroepsfraudeurs mogen niet meer vrijuit gaan maar moeten een beroepsverbod krijgen. Het zijn vaak dezelfde mensen die er hun beroep van hebben gemaakt BV's op te kopen, leeg te plukken en kaal achter te laten. Misdaad mag niet lonen.'

Deze notitie van de SP bevat acht voorstellen om faillissementsfraude beter te gaan bestrijden. Het stuk is hier te lezen.