Ingezonden persbericht


07 april 2011

Quest schrijft geschiedenis
Van de makers van Quest: het boek 'Schatkamer, 40 hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis'

Diemen, april 2011

Nederlanders nuchter? Tegendraads? Inventief? Vechtlustig? Op zoek naar 'de' Nederlander dook Quest in de archieven van vooral het Nationaal Archief. Het resultaat? Schatkamer, 40 hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis. Dit bijzondere boek verschijnt 18 april 2011.

Nederland... blinkt uit, verkent en vecht, vindt uit, en swingt, speelt en rebelleert in dit 148 pagina's tellende boek. Maak kennis met kleurrijke figuren uit de Nederlandse geschiedenis, zoals Aletta Jacobs, Michiel de Ruyter en 'kaartkunstenaar' Johannes Vingboons. Maar er werd ook onderzocht, gegraven, gebouwd en uitgevonden. Zo werd de eerste 'hogesnelheidslijn' in 1877 voltooid. Die overbrugde het 1,5 kilometer brede water van het Hollands Diep, een technisch hoogstandje. Daarnaast komt internationaal voetbal op en wordt Nederland langzaam bevangen door Oranjekoorts. En wanneer beroemdheden als de Rolling Stones, The Beatles en ABBA langskomen, breekt een bijna waanzinnig enthousiasme uit onder de fans.

De onderwerpen in dit boek kwamen eerder aan bod in het populair-wetenschappelijk maandblad Quest, een van de grootste tijdschriften van Nederland. In de rubriek 'Schatkamer' wordt maandelijks geschreven over de collecties van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Voor het boek zijn de artikelen door de auteurs, drie redacteuren van Quest, bewerkt en aangevuld met nieuwe, kleurrijke illustraties en teksten.

Paul Brood van het Nationaal Archief zegt blij te zijn met het boek. "Wij zijn er trots op dat Quest erin slaagt om uit de haast onuitputtelijke bronnen van het Nationaal Archief steeds weer een boeiend, ontroerend, onthullend en elke keer plezierig leesbaar verhaal te vertellen."

Specificaties
Schatkamer, 40 hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis Auteurs: Marc Koenen, Natascha Mijnhart, Antje Veld ISBN: 9789089270597 / NUR: 680 / Gebonden
Formaat: 23,5 x 23,5 cm / Aantal pagina's: 148
Prijs: 16,95 euro

-----

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht