Gemeente Den Helder

Helderse scholieren dagje baas van gemeente 2011-04-14

Scholieren van het Lyceum aan Zee besturen dinsdag 19 april onze stad: zij maken dan kennis met de gemeentepolitiek. Daarvoor vervullen zij een dag de rol van gemeenteraadslid. Ze gaan daarvoor in het stadhuis aan het werk om concrete plannen te bedenken over het onderwerp: "Wat maakt en houdt Den Helder aantrekkelijk voor jongeren".

De gemeente stelt hiervoor EUR 1.250,-- beschikbaar. In een openbare jeugdgemeenteraadsvergadering besluiten zij `s avonds over de besteding van dit bedrag. De gemeente voert het plan dat met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen, ook echt uit.

`Wegwijs in het gemeentehuis' is een project waarmee de gemeente lokale politiek voor jongeren toegankelijk probeert te maken. Leerlingen uit het voortgezet krijgen spelenderwijs maar op een realistische manier inzicht in de rollen en taken van de gemeente(raad) en de democratische besluitvorming. Het project is voor de jongeren een kans om daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid. Daarnaast komen de raadsleden op een directe manier in contact met jongeren

Tijdens de werkdag, die om 9.30 uur in het stadhuis begint, voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen. Dit overleg draagt ertoe bij dat de leerlingen hun voorstellen om het geld te besteden goed kunnen onderbouwen.

De afsluitende jeugdgemeenteraadsvergadering begint om 16.30 uur en wordt voorgezeten door de voorzitter van de "echte raad" de heer K.F. Schuiling. Belangstellenden zijn van harte welkom.