Provincie Limburg


Greenport Venlo ontmoet Foodport Zeeland

Limburgse en Zeeuwse mkb-ondernemers in de agro- en foodsector gaan samenwerken om de afzet in het Duitse achterland te verbeteren. Om dit doel te bereiken steken de ondernemers en bestuurders uit beide provincies op dinsdag 19 april de koppen bij elkaar in Zeeland.

Met een bus gaat het gezelschap dinsdag naar het Business Station Kruiningen-Yerseke, langs belangrijke foodgebieden in Zeeland, het glastuinbouwgebied en de opleidingskas in Terneuzen en het logistiek bedrijf Kloosterboer in de haven van Vlissingen. Via de Stormvloedkering gaat het daarna naar Schouwen-Duiveland en vervolgens naar de bedrijven Topsy Baits in Wilhelminadorp en Algaelink en Le Petit Pecheur in Yerseke.

Een eerste succesverhaal is er al. Een Zeeuwse ondernemer die contact kreeg met een distributeur in Venlo, levert nu zijn producten ook in Duitsland. "Als je bedenkt dat in Duitsland ruim 80 miljoen mensen wonen, dan kun je wel nagaan hoe interessant het is om die markt vanuit Zuid-Nederland samen optimaal te bedienen. Door wederzijdse werkbezoeken ontdekken we op een heel praktische manier prachtige kansen waar beide regio's hun voordeel mee doen," zegt de Zeeuwse gedeputeerde Kees van Beveren. Zijn Limburgse collega Jos Hessels van Economische Zaken is het daar mee eens. "Venlo is het derde logistieke knelpunt in Nederland, feitelijk de poort naar Duitsland," zegt Hessels. "Maar ook Zeeland heeft veel te bieden voor Venlo."

Knowhouse-directeur Rinus van de Waart in Horst is al jaren betrokken bij Greenport Venlo: "Zeeland en Limburg hebben beide een groot en divers foodcluster. De zee- en versgelieerde producten vanuit Zeeland zorgen voor een extra differentiatie van producten die vermarkt kunnen worden vanuit Venlo. Daarbij heeft Zeeland natuurlijk haar diepzeehavens en Venlo de distributiemogelijkheden. Samen een krachtige, interessante combinatie om de markt in Duitsland mee te benaderen. We streven naar een directe lijn tussen Zuid-Nederland en het Duitse Rurhgebied."

Het bezoek aan Foodport Zeeland is daarvoor nog maar een begin. Er is een duidelijke intentie om met een soortgelijke delegatie vanuit Greenport Venlo en Foodport Zeeland de Duitse plaats Neuss te bezoeken, om ook daar concrete verbindingen te leggen met de sterke foodverwerkende industrie.