Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

12 april 2011

Ontdek de kracht van minimotoren
19 april 2011: Spinoza te Paard met Ben Feringa over moleculaire motoren

NWO-Spinozalaureaat Ben Feringa demonstreert op 19 april tijdens Spinoza te Paard de ingenieuze werking van minuscule minimotoren. Met zijn nano-autootje als voorbeeld laat hij zien wat wij kunnen leren van de natuurlijke minirobotjes die bijvoorbeeld ons lichaam draaiende houden. Ontdek bij Spinoza te Paard welke grootse ontwikkelingen deze kleine motoren gaan brengen.

Ben Feringa, hoogleraar Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is de uitvinder van de door licht aangedreven moleculaire motor. Hij ontwikkelt materialen en moleculaire systemen van 1 - 100 nanoometer groot (1 nanometer is 1 miljardste meter). Zijn inspiratiebron is de levende natuur, ons lichaam zit immers vol met slimme machientjes. Zijn belangrijkste vragen: hoe werken de minimotoren en wat kunnen ze ons in de toekomst opleveren?

Biofysicus Nynke Dekker zal Ben Feringa tijdens Spinoza te Paard op het podium vergezellen. Zij zal laten zien wat onze eigen biologische moleculaire motoren allemaal kunnen. Probleemloos lange strengen DNA en RNA manipuleren bijvoorbeeld. En dat terwijl het DNA stijf opgerold zit in de celkern: als je al het DNA in een cel zou uitrekken, dan zou het twee meter lang zijn, terwijl het toch in een celkern van een paar micrometer grootte past. Hoe werkt dit allemaal, en hoe kun je hier metingen aan verrichten?

Publiek denkt mee
Het publiek van Spinoza te Paard krijgt volop de kans om mee te denken en vragen te stellen tijdens de lezingen. Het publiek kan in de pauze via briefjes (p-mails) vragen stellen, het Wetenschappelijk Comité selecteert de beste vragen om op het podium te behandelen.

Spinoza te Paard
Onder het motto 'Ongehoorde Kennis' verkennen winnaars van de NWO-Spinozapremie in poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. Samen met Paard van Troje en het Rathenau Instituut organiseert NWO Spinoza te Paard.


- Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag, www.paard.nl
- Datum: 19 april 2011

- Tijd: 20.00 - 21.30, zaal open 19.00 uur

- Prijs: ¤8,50, kaarten te bestellen bbij Paard van Troje

Spinoza te Paard gemist? Kijk eerdere edities terug: www.nwo.nl/spinozatepaardgemist en laat je verrassen door nuttige insecten, medische hypes of de geboorte van sterren.

De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. De premie wordt door NWO toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Per jaar worden maximaal vier premies uitgereikt. De winnaars krijgen elk een bedrag van 2,5 miljoen euro om te besteden aan onderzoek naar keuze.

Over NWO
NWO is de onafhankelijke nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks investeert NWO ruim 700 miljoen euro in toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur en instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.


---



Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek