Ingezonden persbericht



---





Nr. 096
Hilversum, woensdag 13 april 2011

JONG IK WERK ACHTER DE TRALIES
Jong, dinsdag 19 april, om 21.20 uur, op Nederland 3

In Jong ontmoeten we jongeren met een bijzonder verhaal. Deze week neemt presentator Klaas van Kruistum een kijkje in de gevangenis, een wereld die voor buitenstaanders meestal hermetisch gesloten blijft. Wat klopt er van het vooroordeel dat de Nederladse gevangenis een hotel is? Gert Jan, die in een gevangenis werkt, laat Klaas de ins en outs van het gevangenisleven zien en stelt hem voor aan verschillende gedetineerden. Zo ook aan Fons, die al voor de 22ste keer vastzit.

Voordat Gert Jan (27) met Klaas zijn afdeling heeft bereikt, moeten minstens tien deuren van het slot. "Zo gaat dat elke dag, het went", vertelt hij. In de gevangenis waar Gert Jan werkt is plek voor zo'n 130 criminelen, variërend van fietsendief tot moordenaar. Volgens twee gedetineerden die Klaas op de luchtplaats spreekt, is het leven in de gevangenis geen pretje. "Je gaat hier geestelijk kapot", zegt een van hen. "Het zwaarste is om alleen op je cel te zitten."

Voor Fons is het leven achter de tralies heel normaal. Hij is een veelpleger en zit bijna het hele jaar vast. Net als zijn vader en opa die ook regelmatig vastzaten. Gomez zit voor het eerst en is vastbesloten het daarbij te laten: "Die computerspelletjes zijn leuk, maar uiteindelijk heb je er niets aan, want je zit mooi wel vast. Je moet iedereen waar je van houdt missen, dat is heel heftig."


---

Noot voor de redactie,