Gemeente Brummen


Opiniërende raadsvergadering over Centrum Brummen: complimenten versus vraagtekens

(Oorspronkelijke publicatie datum: 18-04-2011)

De gemeenteraadsleden zijn het met elkaar eens: de plannen voor het nieuwe dorpscentrum van Brummen zien er goed uit. Ook over de wijze waarop deze tot stand zijn gekomen, namelijk in samenwerking met inwoners en vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties, zijn de vier raadsfracties zeer te spreken. Belangrijkste vraagpunt tijdens de opiniërende raadsvergadering van afgelopen donderdag was echter hoe er geld gevonden kon worden om het realiseren van de plannen een duwtje in de rug te geven.

De gemeenteraad heeft de totstandkoming van het plan gestimuleerd, maar tot dusver is er nimmer geld gereserveerd voor een bijdrage in de realisatie van de plannen. Het college stelt in het bijhorende raadsvoorstel dat het de markt is die nu aan zet is en de kansen moet grijpen die het masterplan biedt. Drie meesprekers zetten hierbij hun vraagtekens. De heer F. Visschedijk, directeur van Woningstichting Brummen, riep de gemeente op om de plannen te omarmen en te investeren in het Brummens dorpscentrum. De heer Van der Hulst van De Veluwezoom presenteerde een schets van een toekomstige invulling van het oude Rabobankperceel. Wij kunnen dit niet rendabel uitvoeren en vragen de gemeente om dit plan te ondersteunen. Bijvoorbeeld door het faciliteren door ambtelijke capaciteit beschikbaar te stellen of een bijdrage in geld of natura.

Niet in de la
Een derde meespreker was de heer Jolink namens Ondernemingsvereniging Brummen. Hij complimenteerde de gemeente voor de wijze waarop deze het plan heeft laten ontstaan. Er is sprake van een goed rapport dat kan rekenen op breed draagvlak. Het mag echter niet in de la verdwijnen, liet Jolink weten. Ook hij ziet in stimulans als het gemeentelijk apparaat een faciliterende rol kan blijven spelen. Ook wil de ondernemersvereniging graag meedenken hoe met beperkte middelen tot onderdelen uit de visie gerealiseerd kunnen worden.

Uitvoeringsmiddelen
Diverse raadsfracties riepen het college op om in beeld te brengen wat de kosten zijn als de gemeente op bepaalde onderdelen een aanjaagfunctie zou gaan vervullen. Namens het college liet wethouder Bruning weten dat hiervoor wordt gezorgd. De verwachting is dat de gemeenteraad nog voor de zomer de structuurvisie voor het Brummense dorpscentrum gaat bespreken. Dan wordt ook duidelijk of de gemeente Brummen wel of geen uitvoeringsmiddelen beschikbaar stelt. De structuurvisie kunt u op deze speciale projectpagina over het centrumplan Brummen te vinden.