Nu weet u wat te doen bij een nucleair ongeval !

19/04/2011 09:32

crisiscentrum

Van 14 maart tot 16 april heeft het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken in samenwerking met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle een nationale informatiecampagne gevoerd over het nucleair risico en een predistributie georganiseerd van nieuwe jodiumtabletten rond de nucleaire sites in ons land. Meer dan 72.000 bezoekers surften in één maand naar de website www.nucleairrisico.be en die website is dan ook de referentie geworden om het risico te begrijpen en om te weten te komen wat te doen bij een nucleair ongeval. De informatie over het nucleair risico en de jodiumtabletten blijven voortaan en in de toekomst permanent beschikbaar.

Informatie die 24u/24 beschikbaar is

Om de informatie over het nucleair risico te centraliseren en om een antwoord te bieden op alle vragen die de burgers zich stellen over de noodplannen en over wat men moet doen (of laten) bij een nucleair ongeval, is op 14 maart een nieuwe website opgestart. Op één maand tijd surften daar meer dan 72.000 bezoekers naar toe. De meeste bezoekers wilden nagaan of ze al dan niet in een nucleaire zone woonden. Op de andere webpagina's waar ze het meeste naar surften, stonden online vragen en antwoorden, was er de rubriek "Wat kunt u doen?" en stond algemene informatie over het nucleair risico in België.

Deze website blijft voortaan permanent beschikbaar, om up-to-date informatie over het nucleair risico continu ter beschikking van de burger te stellen.

In het kader van deze campagne heeft het Crisiscentrum ook een groen nummer opengesteld (0800 14 689) om op de vragen van de bevolking te antwoorden. De oproepen gingen vooral over de lokale situatie in de 20 km-zones. De meeste mensen vonden antwoorden op de website van de campagne. In een maand, hebben 2230 mensen naar het infonummer getelefoneerd. Het nummer 0800 14 689 blijft open tot eind april.

Een geslaagde predistributie

Daarnaast heeft het Crisiscentrum de predistributie van jodiumtabletten in een straal van 20 km rond de nucleaire sites in België (10 km voor het IRE) georganiseerd. Tijdens de campagne hebben volgens de eerste voorlopige cijfers ongeveer 9580 collectiviteiten (kinderdagverblijven, scholen, bedrijven, bioscopen, commerciële centra, banken-) jodiumtabletten gevraagd.

Daarnaast hebben de Belgische overheden 2 miljoen doosjes in voorraad. Deze strategische reserve kan bij een nucleair incident direct worden verdeeld aan de burgers die bij een noodsituatie betrokken zijn.

De predistributie van jodiumtabletten in de betrokken zones stopt niet op 16 april 2001. Particulieren die geen tijd hebben gehad om er zich van te voorzien en de nieuwe bewoners van de betrokken gemeenten, kunnen in de komende maanden en jaren met de SIS-kaart van hun gezinsleden naar een lokale apotheek gaan, waar ze gratis hun doosjes jodiumtabletten krijgen. Anderzijds kunnen collectiviteiten nog steeds het formulier invullen dat op de website staat: www.nucleairrisico.be.

De gebeurtenissen in Japan hebben er onmiskenbaar toe bijgedragen dat de bevolking gesensibiliseerd is voor het nucleair risico en dat het belangrijk is dat ze jodiumtabletten in huis hebben. Toch moeten we eraan herinneren dat die tabletten maar moeten worden ingenomen na een uitdrukkelijke aanbeveling daartoe door de overheden.

Goede reflexen die zijn aangeleerd

Uit deze campagne en voor de veiligheid van de burger en van zijn gezin, is het vooral van belang dat iedereen de 5 goede reflexen onthoudt om die dan in geval van een noodsituatie te gebruiken:

* Ga of blijf binnen in een gebouw

* Sluit ramen en deuren

* Luister naar de radio of kijk tv

* Vermijd onnodig te telefoneren

* Laat de kinderen op school.

In alle gevallen is schuilen in een gebouw een eenvoudige, snelle en doeltreffende maatregel die u bij een nucleair incident voor uw eigen bescherming kunt gebruiken.

De nationale informatiecampagne over het nucleair risico, alsook de predistributie van jodiumtabletten worden binnenkort geëvalueerd met de verschillende betrokken partners.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel