Gemeente Eemnes

GGD Midden-Nederland stimuleert vaccineren kinderen door voorlichting en verlaging tarief

De vakanties naar de zon zijn geboekt. Uit onderzoek van TNS NIPO onder ruim duizend Nederlanders blijkt dat de helft van alle vakantiegangers die het afgelopen jaar naar Turkije, Egypte, Marokko of Kroatië zijn geweest, zich niet heeft laten vaccineren. De respondenten zien de noodzaak van vaccinatie niet in. Ook veel kinderen gaan onbeschermd op reis. Deels ook omdat ouders niet weten dat vaccinaties nodig zijn. De GGD Midden-Nederland start daarom een voorlichtingscampagne in de hele regio. Daarnaast verlaagt GGD Midden-Nederland standaard haar tarief voor een afspraak op het reizigersspreekuur voor kinderen, van 19,90 euro naar 16 euro. De GGD hoopt hiermee ouders te stimuleren langs te komen op het reizigersspreekuur, voor vaccinaties en advies.

Jonge kinderen zijn extra kwetsbaar op reis. Ze zijn gevoelig voor warmte, ziektes en de vaak slechtere hygiëne ter plaatse. Het is daarom extra belangrijk dat ouders zich laten informeren over vaccinaties en gezondheidsrisico's op de vakantiebestemming. Want met goede voorbereidingen en enkele simpele maatregelen tijdens de reis zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen.

Vaccinatie voor veel landen nodig
Wat veel ouders niet weten, is dat vaccinaties óók nodig zijn voor Bulgarije, Kroatië, Marokko en enkele andere landen aan de Middellandse Zee. En dat die vaccinaties ook nodig zijn als ze een all-inclusive reis boeken naar een resort aan zee in Turkije of Tunesië. Zo komen bijvoorbeeld Bof, Mazelen en Rode Hond en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) in deze landen nog als kinderziekte voor.

Voorlichtingscampagne
De GGD Midden-Nederland heeft voorlichtingsmaterialen ontwikkeld speciaal gericht op ouders die met jonge kinderen op reis gaan. De materialen zijn gemaakt samen met artsen van het consultatiebureau. De artsen en verpleegkundigen op het consultatiebureau spelen namelijk een belangrijke rol in het informeren van ouders over het belang van vaccineren. De posters en flyers zijn vanaf deze week te vinden bij kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, centra voor jeugd en gezin, bibliotheken en op nog veel meer locaties.

Speciaal kindtarief
De GGD Midden-Nederland wil stimuleren dat meer ouders met kinderen een afspraak maken op het reizigersspreekuur. Op het reizigersspreekuur krijgen de kinderen namelijk niet alleen de benodigde vaccinaties, de ouders krijgen ook adviezen voor op reis. Het advies is afgestemd op de reis, het vakantieland en de gezondheid van het kind. En ouders kunnen een afspraak maken voor zichzelf en de kinderen tegelijk. Ouders laten zich soms weerhouden door de kosten van een afspraak. Zeker met een heel gezin kan het bedrag oplopen. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten geheel of helemaal. Maar als extra stimulans verlaagt de GGD Midden-Nederland vanaf nu het tarief voor een afspraak voor een kind.

Voor meer informatie en het maken van een afspraak voor de reizigersspreekuren van GGD Midden-Nederland: www.ggdmn.nl of 030-608 60 60.