Gemeente Oldebroek


CDA: Voorlopig geen ja op windmolens, eerst meer informatie

In de raadsvergadering van vorige week mochten alle politieke partijen wat vinden van de windmolens in Hattemerbroek. Een ingrijpend onderwerp voor de omwonenden, dat al enkele keren was besproken binnen de gemeente. In en voorafgaand aan de raadsvergadering leek er een meerderheid voor een gedeeld standpunt te zijn. Dat standpunt was dat de gemeente zelf verantwoordelijk moet blijven voor het plan en dat er eerst duidelijkheid komen over een aantal belangrijke vragen. Pas daarna zouden er besluiten worden genomen. Onder andere de grootste coalitiepartij schreef in een persbericht begin april 'We willen als fractie dat de raad van Oldebroek beslissingsbevoegdheid houdt nadat het plan-Mer onderzoek is afgerond'. Ook onze fractie is die mening toegedaan. Eerst de uitkomsten van de onderzoeken afwachten, dan pas beslissen en zelf aan het roer blijven.

Uiteindelijk is er in de raadsvergadering geen besluit gevallen. Tot drie keer toe lukte het niet een gezamenlijk besluit te formuleren. Voorstellen vanuit het college om al vooraf een principieel ja uit te laten spreken en om al voordat er onderzoeken worden uitgevoerd in principe in te stemmen met het windmolenpark waren voor ons niet acceptabel. Als je nog allerlei belangrijke vragen wilt beantwoorden en nog een PlanMER moet bespreken, waarom dan nu al een principieel ja laten horen?? Dan ben je niet meer objectief, lijkt ons!

Het CDA kan hier dus niet mee akkoord gaan. Er moet eerst meer informatie op tafel komen voordat er een principieel besluit kan worden genomen. Dat is wel zo eerlijk naar de omwonenden. Bovendien gaan de Provinciale Staten van Gelderland begin mei op initiatief van de SGP debatteren over de vraag of de provincie zich niet te actief met de windmolens in Oldebroek en Hattem bemoeit. Ook de vraag of de windmolens er volgens de provincie wel moeten komen zal wel aan de orde komen. Wat is dan de nut en noodzaak dat enkele partijen in onze raad met alle geweld nu al een vergaand en principieel ja willen laten horen?

Het CDA gaat voor een eerlijke en kraakheldere procedure. Dat betekent eerst informatie op tafel en dan pas een besluit nemen. Als er voldoende informatie is zullen we ook een duidelijk besluit nemen en dan staan we daar ook voor. Dat is politiek in het belang van onze burgers!