Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
56 Vragen van de heer drs. E. Smid
(ingekomen 18 april 2011)

SV inzake Automatische Externe Defibrillatoren vergroten de kans op overleven bij hartstilstand

Wekelijks worden in ons land ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. In ongeveer 80% van de gevallen gebeurt dat thuis en 20% vindt plaats op straat, in het openbaar vervoer, op het werk of op het sportveld. Als tijdens een hartaanval niet direct wordt ingegrepen staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt. Snelle reanimatie in combinatie met het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk.
Een AED is een apparaat waarmee een elektrische schok aan het hart kan worden toegediend, indien er sprake is van een levensbedreigende hartritmestoornis. Het hart kan na de stroomstoot weer zelf proberen een hartritme te krijgen. Met de komst van de AED is het voor omstanders mogelijk snel en adequaat te reageren bij een plotselinge hartstilstand. Nog voordat de ambulance ter plaatse is kan men al beginnen met reanimeren en defibrilleren.

Met de komst van de Automatische Externe Defibrillator (AED) is het voor omstanders mogelijk snel en adequaat te reageren.

AED-alert
Het AED-alert is een sms-systeem dat getrainde vrijwilligers waarschuwt als iemand in de buurt een hartaanval krijgt. Het AED-alert kan ervoor zorgen dat veel mensen eerder gered worden door middel van reanimatie. De getrainde vrijwilligers kunnen vaak sneller ter plaatse zijn dan een ambulance en winnen zodoende kostbare tijd.
Het systeem wordt in werking gesteld zodra er in de meldkamer een melding binnenkomt. Als de meldkamer de postcode ingeeft van de locatie waar het slachtoffer is, gaat er een sms naar vrijwilligers in een straal van bijvoorbeeld 1000 meter rondom de postcode. Bij een hartaanval moet er binnen zes minuten gehandeld worden. Voor ambulances is dit vaak een te korte tijd. De getrainde vrijwilligers kunnen alvast starten met reanimatie, een AED aansluiten en levensreddende schokken toedienen.

Op dit moment is de helft van de meldkamers aangesloten op het systeem, dat zo'n 15.000 a 20.000 euro per jaar kost. De 112-meldkamer in onze gemeente Utrecht neemt nu nog geen deel aan het AED-alert.
De landelijke politiek wil dat er zo snel mogelijk een landelijk dekkend netwerk komt.
CDA-Utrecht ziet de potentie van een goed werkend AED ook, maar is zich bewust van enkele implementatie problemen die iets dergelijks met zich meebrengt. Ook logistiek zien we nog de nodige obstakels.

Het CDA streeft er wel naar dat op termijn alle meldkamers een goedwerkend systeem ondersteunen, ook het Utrechtse.

Vragen CDA-raadsfractie

1. Hoeveel gevallen van een acute hartstilstand zijn er, bij benadering binnen onze gemeente Utrecht, per jaar?

2. Onderschrijft u het belang van burgerhulp bij een plotselinge hartstilstand, naast een goede ambulance-infrastructuur, als onderdeel van de brede inzet van vrijwilligers in de veiligheidsketen?

3. Is het college bekend met de werking van het AED-alert in veiligheidsregio's elders in het land en bent u op de hoogte van resultaten uit die veiligheidsregio's?

4. a. Bent u bereid evaluaties van het systeem in andere regio's erbij te betrekken en de Utrechtse meldkamers aan te laten sluiten op het AED-alertsysteem.
b. Hier op termijn in de Utrechtse veiligheidsbegroting geld voor te reserveren?
---

Bron http://www.vivon.nl/aeds/


---- --