Ingezonden persbericht


Persbericht 11-15
Biesboschondernemers tekenen voor duurzaamheid
Dordrecht, 19 april 2011 Op maandag 18 april tekenden negen toeristisch-recreatieve ondernemers het convenant `Duurzaam ondernemen in en rond Nationaal Park De Biesbosch'. Zij gaan zich inspannen om binnen één jaar hun bedrijf te certificeren met The Green Key. Duurzaam toerisme Parkschap Nationaal Park De Biesbosch nam hiertoe het initiatief en ondersteunt de ondernemers met een subsidie, mede gefinancierd uit het Europese project STEP (Sustainable Tourism in Estuary Parks). Nationaal Park De Biesbosch is het eerste nationale park in Nederland dat ondernemers door een gezamenlijke aanpak stimuleert de Green Key te behalen. De Stichting KMVK begeleidt de kandidaten in het certificeringsproces. Deelnemende bedrijven De ondernemers die zich gaan inspannen om de Green Key nog dit jaar te halen zijn Hotel De Korenbeurs in Made, de Golden Tulip Hotels in Papendrecht en Zevenbergen, Hotel de Watertoren, Maja ligfietspunt, Natuurvriendenhuis De Kleine Rug en Biesboschcentrum Dordrecht in Dordrecht, Groene Camping in de Polder in Lage Zwaluwe en Team Biesbosch in Hank. Mogelijk komen hier nog een of twee deelnemers bij. Prachtig uitzicht Tijdens een startbijeenkomst in Made kregen de deelnemers informatie over de stappen die zij moeten zetten om aan het eind van het jaar het Europese duurzaamheidskeurmerk te verkrijgen. Marco Ouwerkerk, die namens de Stichting KMVK het certificeringsproces begeleidt, noemde de weg die de ondernemers moeten gaan `een stevige klim, maar het (voor)uitzicht is prachtig.' Directeur van Parkschap Nationaal Park De Biesbosch Dick Verheijen zei blij te zijn met alle ondernemers die samen met het Parkschap de verduurzaming van de Biesbosch willen nastreven. Hij wees erop dat voor het behoud van de Biesbosch ook een sterke duurzame toeristisch-recreatieve sector nodig is, en hij riep de aanwezigen op om vooral `nieuwe dingen te blijven doen en hierin samen te werken'.



Keurmerk Met een Green Key-certificering tonen organisaties hun gasten, overheden en zakenrelaties dat milieu en natuur voor hen erg belangrijk zijn. Dit moet zich uiten in concrete maatregelen voor het verminderen van gas-, water- en elektraverbruik en door het produceren van minder afval. Een belangrijk voordeel is dat milieubesparing in de meeste gevallen ook leidt tot een aanzienlijke kostenreductie. Daarnaast is kennisontwikkeling en ­deling een belangrijk onderdeel in de samenwerking. Het keurmerk is ook een krachtig middel als het gaat om marketing, niet alleen van de individuele locaties, maar ook van de Biesbosch als geheel. Zo profileert de regio van het Nationaal Park zich als natuur- en recreatiegebied met hart voor duurzaamheid, aantrekkelijk om te bezoeken, activiteiten te ondernemen, zakelijke bijeenkomsten te houden en te overnachten. Green Key voor verhuurbedrijven De Green Key is een internationaal milieukeurmerk voor individuele bedrijven in verschillende toeristische branches. Voor verhuurbedrijven bestaan nog geen criteria. In opdracht van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch ontwikkelt de Stichting KMVK criteria voor verhuurbedrijven, zodat ook die bedrijven vanaf komend jaar de Green Key kunnen behalen. Handvest duurzaam toerisme Naast het stimuleren van bedrijven om te verduurzamen wil het Nationaal Park De Biesbosch als park graag in 2012 het Europese handvest voor duurzaam toerisme in beschermde natuurgebieden verkrijgen. Het parkschap hoopt eind dit jaar de formele aanvraag hiervoor te kunnen indienen. Europese subsidie Het stimuleren van bedrijven om de Green Key te behalen, het ontwikkelen van criteria voor verhuurbedrijven en het verkrijgen van het Europees handvest voor duurzaam toerisme zijn acties die medegefinancierd worden uit het project STEP, Sustainable Tourism in Estuary Parks, waarvoor de Biesbosch samen de Broads in Engeland en de Polders van Kruibeke in België Europese subsidie ontving.

Meer informatie bij Marianne den Braven, Parkschap Nationaal Park de Biesbosch, Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht, T 078 630 53 53, E m.denbraven@biesbosch.org. Disclaimer Deze tekst geeft de mening van de auteur weer. De Programma-autoriteiten van Interreg IV A 2 Zeeën zijn niet aansprakelijk voor eventueel gebruik van deze informatie.






---- --