Limburgs Museum


P E R S B E R I C H T

Illustraties downloadable van:

POLITIEK IN PRENT 2010

Begin dit jaar kreeg Peter van Straaten de Inktspotprijs uitgereikt voor de beste politieke prent van 2010. De jury bestond uit Stine Jensen (filosoof en schrijver), Vincent Mentzel (fotojournalist) en Frank Welkenhuysen (kunsthistoricus, expert Tussen Kunst & Kitsch). Over de winnende prent 'De kruisverkrachting' zei de jury: 'de tekening is letterlijk en figuurlijk treffend, pijnlijk komisch en wrang: hij brengt traan en lach tegelijkertijd teweeg. De combinatie van de vredige pose van de jongen met de wrede aanslag op zijn lichaam blijft in je hoofd hangen. De prent heeft geen tekst nodig; hij zou in elke Europese, zelfs mondiale krant kunnen verschijnen, zo krachtig en universeel is de tekening'.

Peter van Straaten won de Inktspotprijs, die dit jaar voor de zeventiende keer is uitgereikt, voor de vierde maal. Het dubbeltalent (schrijver en tekenaar) Van Straaten maakt als freelancer illustraties, cartoons en politieke tekeningen voor Het Parool en tekent sinds 1968 voor Vrij Nederland. Een bijzondere plaats in zijn oeuvre neemt de strip 'Vader & Zoon' in, die hij vanaf 1968 tot 1987 voor Het Parool tekende in circa vijfduizend afleveringen. Andere grote kanshebbers voor de prijs waren TRIK met een prent over Geert Wilders (als Calimero) en Siegfried Woldhek met een prent over Desi Bouterse. De drie eervolle vermeldingen voor Inhoud, Beeld en Humor zijn verleend aan respectievelijk Arend van Dam, Ien van Laanen en Len Munnik. Al de prenten zijn te zien in de expositie Politiek in Prent 2010, die van 1 mei tot en met 24 juli in het Limburgs Museum in Venlo staat. Aan de tentoonstelling nemen in totaal 28 tekenaars, ieder met zes originele tekeningen deel

Politiek in Prent 2010 brengt het voorbije jaar op een unieke wijze in beeld. Thema's die onder meer de revue passeren, zijn de verkiezingen en roerige kabinetsformatie, bezuinigingen in de kunstsector en ontucht in de katholieke kerk. Ook zijn tekenaars geïnspireerd door de financiële crisis in Griekenland, het zorgplan van Obama en de blijvende hete hangijzers Afghanistan, Iran, Irak en Noord-Korea.

Deelnemers aan Politiek in Prent 2010 zijn Argus, Joep Bertrams, Jos Collignon, Arend van Dam, Djanko, Farhad, Fokke & Sukke, Hajo, Tom Janssen, Paul Kusters, Ien van Laanen, Marco Lap, Marijn, Merijn Beeldverteller, Len Munnik, Ruben L. Oppenheimer, Pluis, Bas van der Schot, Peter van Straaten, TRIK, Stefan Verwey, Nico Visscher, Mirjam Vissers, Berend Vonk, Willem, Siegfried Woldhek, Worstkeesscenario en de Belgische tekenaar ZAK.

In de catalogus Politiek in Prent 2010 zijn alle geëxposeerde werken in kleur afgebeeld. De omslagtekening is van de hand van TRIK. De expositie Politiek in Prent is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Pers & Prent en de Kunstcommissie van Perscentrum Nieuwspoort. De tentoonstelling en de uitgave van de catalogus zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Democratie en Media.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
www.limburgsmuseum.nl
telefoon 077 352 21 12
open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
tweede pinksterdag 11-17 uur
overige maandagen gesloten