Ingezonden persbericht


Amsterdam, 19 april 2011

PERSBERICHT

WPC doet oproep aan politiek in actie te komen in woekerpolisaffaire COMMISSIE MOET ZORGPLICHT VERZEKERAARS BEOORDELEN

Stichting Woekerpolis Claim (WPC) wil dat een onafhankelijke commissie gaat beoordelen of verzekeraars zich in de woekerpolisaffaire aan hun informatie- en zorgplicht hebben gehouden. De individuele schade als gevolg van de schending van deze plicht kan groot zijn, maar moet via rechterlijke procedures worden verhaald. Om te voorkomen dat het nog vele jaren duurt voordat duidelijkheid komt over de rechtspositie van polishouders, wil WPC dat een commissie zich daarover uitspreekt. De stichting roept de Tweede Kamer op het initiatief te nemen tot de installatie van een dergelijke commissie.

De commissie zou kunnen bestaan uit onafhankelijke deskundigen op het gebied van financiën, levensverzekeringen en het verzekering- en consumentenrecht. Een centrale vraag die door de commissie moet worden beantwoord, is of verzekeraars onder de huidige en vroegere regelgeving verplicht waren om hun cliënten concrete informatie te verstrekken over de kosten, of dat zij konden volstaan met de omstreden 'indirecte transparantie'. Ook moet duidelijkheid komen over de zorgplicht van verzekeraars en tussenpersonen bij de verkoop van beleggingsverzekeringen.

Nadat op deze rechtsvragen een duidelijk en algemeen oordeel is verkregen, ligt een snellere en meer efficiënte afwikkeling van alle individuele geschillen binnen handbereik. Op dit moment worden de eerste uitspraken in individuele rechtszaken gedaan, die erop lijken te wijzen dat het niet goed zat met de informatie- en zorgplicht. Het voeren van een dergelijke procedure is echter niet aan iedereen voorbehouden. Voorzitter Jasper van Schaaik van WPC: "Het is schrijnend dat het aan de individuele polishouder wordt overgelaten om zijn schade te verhalen op verzekeraars via dure en langdurige procedures met onzekere afloop. Voor veruit de meeste polishouders is het belang te klein en zijn de kosten te hoog om te procederen. De verzekeraars speculeren hierop. Ook bestaat een serieus risico dat de rechten van polishouders verjaren. Daadkrachtig ingrijpen door de politiek kan verdere schade voorkomen."

De schade vanwege schending van de informatie- en zorgplicht is niet gedekt door de akkoorden die WPC met een groot aantal verzekeraars heeft gesloten. Die voorzien slechts in compensatie voor te hoge kosten. Maar individuele polishouders zijn vrij om in voorkomende gevallen deze schade alsnog te claimen van de verzekeraar of tussenpersoon.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht