Gemeente Tiel


Gemeente laat trouwen op locatie toe

Het college van Tiel is dinsdag 19 april 2011 akkoord gegaan met het voorstel om trouwen op locatie toe te staan in de gemeente Tiel. Dit betekent dat per 1 juni 2011 aanstaande bruidsparen in onze gemeente een vrije keuze hebben in de plaats waar hun huwelijk wordt voltrokken. Dit maakt het mogelijk dat de aanstaande bruidsparen hun huwelijksdag op een persoonlijke wijze, afgestemd op hun wensen en behoeften, kunnen vormgeven.

Een huwelijksvoltrekking moet, ter voorkoming van excessen, voldoen aan de geldende normen en waarden. Verzoeken tot trouwen op locatie worden daarom allereerst getoetst. Daarnaast wordt trouwen in een gebedshuis in functie niet toegestaan. Verder worden er eisen gesteld aan de locatie in verband met toegankelijkheid in ruime zin des woords (dus bijvoorbeeld niet onder water of in de lucht) en aan degene die het huwelijk voltrekt. Huwelijken op eigen locaties worden uitsluitend voltrokken door (bijzondere) ambtenaren van de burgerlijke stand in dienst van de gemeente Tiel.

De praktijk moet uitwijzen of bruidsparen veel gebruik gaan maken van dit nieuwe beleid. Daarom wordt het trouwen op locatie en de daaraan gekoppelde kosten voortdurend gemonitord en periodiek (na drie jaar) geëvalueerd. Er worden geen extra kosten berekend voor het trouwen op een eigen locatie.

Motie

Tijdens de begrotingsraad op 10 november 2010 heeft de Tielse raad unaniem een motie aangenomen van diverse politieke partijen om het college te verzoeken een voorstel uit te werken om trouwen op meer dan de huidige (twee) locaties in Tiel mogelijk te maken.