D66

dinsdag 19 april 2011

Atsma, luister naar Eerste Kamer!

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is blij dat een meerderheid in de Eerste Kamer haar inzet steunt om het Kierbesluit door te zetten. De sociaal-liberaal wil dat het kabinet zich aan internationale afspraken houdt en ervoor zorgt dat bedreigde trekvissen als de zalm weer stroomopwaarts kunnen zwemmen.

Goed signaal

De Eerste Kamer gaat met deze beslissing tegen het regeerakkoord van Rutte en Verhagen in. Naar aanleiding van de sterke kritiek van D66 in de Tweede Kamer stelde staatssecretaris Atsma (Milieu, CDA) een beslissing al uit, om de ecologische en juridische gevolgen in beeld brengen. Ondanks dat er nog geen besluit bij de Senaat ligt, stemden Christen Unie, PvdD, PvdA, GL en D66 voor een motie die de regering verzoekt `het Kierbesluit integraal uit te voeren'. Van Veldhoven: "Ik ben zeer blij met dit signaal van de Eerste Kamer. Het zegt veel dat de Senaat zich hierover uitspreekt. Internationale relaties bestaan uit afspraken en vertrouwen. Nederland dreigt beide ernstig te schenden. Er hangen zeer donkere wolken boven Nederland, de Europese Commissie dreigt zelfs met juridische stappen. Ik hoop dat de staatssecretaris luistert."

Miljoeneninvesteringen

Atsma zei eerder naar aanleiding van kritiek van D66 toe om eerst de juridische gevolgen en ecologische alternatieven voor het Kierbesluit in kaart te brengen. "De staatssecretaris weet nu dat hij met een echt goed verhaal voor de dag moet komen, of moet toegeven dat deze loze belofte uit het regeerakkoord beter kan worden ingetrokken. Het is in ieder geval belangrijk dat we de betrokken landen niet teleurstellen en onze afspraken nakomen. Zij hebben miljoenen geïnvesteerd om vissen als de zalm weer door de Rijn te laten zwemmen en de biodiversiteit te verbeteren. Deze jarenlange afspraak kan niet met het vermelden van een regel in het regeerakkoord teniet worden gedaan, " aldus de sociaal-liberaal.