Veilig Verkeer Nederland

Technasium TOP Award voor trillend fietszadel

dinsdag, 19 april 2011

Het team uit Breda bouwt de winnende constructie Leerlingen van het Newman College in Breda hebben met een trillend fietszadel de Technasium TOP Award gewonnen. Het zadel bevat een systeem dat voorkomt dat er meer dan twee mensen naast elkaar kunnen fietsen.

Drie of meer

Dit weekend is de Technasium TOP Award uitgereikt. VVN heeft een opdracht uitgeschreven om te voorkomen dat je met drie of meer personen naast elkaar kunt fietsen. Dit is verboden, levert irritaties op en leidt tot onveilige situaties.

De afgelopen maanden hebben ruim vijftienhonderd technasiumleerlingen aan de opdracht gewerkt.

Hinderlijk trillen

De winnaars van de award bedachten een oplossing waarbij het zadel trilt wanneer er meer dan twee mensen naast elkaar fietsen. Michel, Teun, Sjors en Rens van het Newman Collega in Breda maakten hiervoor gebruik van de RFID-chip.

De chip registreert wanneer fietsers met z'n drieën naast elkaar rijden. Op het moment dat dit gebeurt, krijgt de bestuurder een signaal: het zadel begint hinderlijk van links naar rechts te trillen.

Het systeem treedt na veertig seconden in werking, zodat passanten geen trillingen veroorzaken.

Belangrijke bijdrage

Fietsfabrikant Gazelle en fietsspecialist Halfords zijn enthousiast over de innovatieve systemen.

"Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Technologische ontwikkelingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de verbetering van fietsveiligheid. Halfords is dan ook blij met initiatieven zoals de Technasium Top Award", aldus Halfordsmanager Mark de Jonge.