Provincie Noord-Holland

Provincie teleurgesteld over tracékeuze 380 kV hoogspanningslijn Rijk

19 april 2011 -

De provincie Noord-Holland is verbaasd over de keuze van het Rijk om de Randstad 380 kV dwars door het plangebied van het gebiedsontwikkelingsproject Westflank Haarlemmermeer aan te willen leggen.

De beslissing heeft verstrekkende gevolgen en brengt de geplande ontwikkelingen in de Westflank in gevaar.

Het Rijk maakte afgelopen maandag bekend te hebben gekozen voor het tracé van de hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV, dwars door het plangebied van de geplande gebiedsontwikkeling van de Westflank Haarlemmermeer.

De keuze is onder andere gebaseerd op de mogelijke risico's van een Oosttracé voor de veiligheid van Schiphol. Tot op heden is dat echter nog niet aangetoond. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium werkt nu aan een vervolgonderzoek. De provincie had liever gehad dat het Rijk de resultaten van dat onderzoek had afgewacht, alvorens een beslissing te nemen. Daarnaast vindt het Rijk dat een verbinding langs de westkant wel te combineren valt met de ambities voor het project Westflank, mits het zorgvuldig wordt ingepast. De provincie is hierbij van mening dat de hoogspanningslijn dwars door het gebied het einde kan betekenen van de huidige ambitieuze plannen voor een hoogwaardig woon- en leefmilieu van 10.000 woningen, duurzame waterberging en 900 hectare groen in de Westflank Haarlemmermeer.

Komende tijd beraadt de provincie zich, samen met de andere partijen in het project, over de gevolgen van deze beslissing.
---