Rijksgebouwendienst


Rijk realiseert eerste PPS nieuwbouw op Kempkensberg

dinsdag, 19 april 2011

De Rijksgebouwendienst realiseert als opdrachtgever een bijzonder innovatief kantoorgebouw voor twee rijksdiensten. Dit is mogelijk door het in een PPS contract vorm aan te besteden. De hoge eisen aan duurzaamheid in het contract hebben geleid tot innovatieve vondsten. Aan de eis flexibel in het contract is vorm gegeven door een Cradle to Cradle uitvoering. Tot slot is het ook nog eens een in het oog springend mooi gebouw geworden. De Dienst Uitvoering Onderwijs neemt samen met de Belastingdienst intrek in dit nieuwe gebouw, dat naast de eigen kantoorruimtes zal bestaan uit gezamenlijke ruimtes. Aanzicht nieuwe gebouw voor Dienst Uitvoering Onderwijs en Belastingdienst Groningen.

Nieuwe gebouw

Het beleid van het Rijk is om nieuwe projecten uit te besteden aan private consortia. De Rijksgebouwendienst heeft bij deze aanbesteding gebruik gemaakt van een Publiek Private Samenwerking (PPS) in een Design, Build, Finance, Maintain en Operate (DBFMO) vorm. Deze vorm houdt in dat de Rijksgebouwendienst een contracttermijn van 20 jaar sluit met één partij (consortium) waarin het ontwerp, de bouw, financiën, beheer en onderhoud van het gebouw en verzorging van facilitaire diensten zijn inbegrepen. Deze vorm van aanbesteden biedt de opdrachtnemer veel ruimte om zijn expertise neer te zetten.

Kostenbesparing
De overheid betaalt vervolgens jaarlijks een vast bedrag voor huisvesting en de bijbehorende facilitaire diensten gedurende het langdurig lopende contract. In vergelijking met de traditionele vorm van aanbesteding levert deze vorm van aanbesteden een aanzienlijk kostenvoordeel op. Dat is een manier om op een zorgvuldige wijze met het belastinggeld om te gaan. Uit kostenoogpunt is ook besloten om de twee overheidsdiensten in één gebouw onder te brengen.

Gezamenlijke huisvesting
De Dienst Uitvoering Onderwijs en Belastingdienst nemen samen hun intrek in het nieuwe gebouw, dat naast de eigen kantoorruimtes zal bestaan uit gezamenlijke ruimtes zoals een entree met receptie, bedrijfsrestaurant, grand café en vergadercentrum. De samenvoeging past in het beleid van de overheid om overheidsdiensten meer te centraliseren. Bovendien brengt een gezamenlijke huisvesting grote kostenvoordelen met zich mee omdat diverse diensten (waaronder receptie, schoonmaak, vergadercentrum en het bedrijfsrestaurant) gedeeld kunnen worden. Beide organisaties zullen autonoom blijven opereren en alleen gezamenlijk delen in een facilitaire dienst. Beide organisaties krijgen de beschikking over een wachtruimte bij de entreehal, met direct daarnaast de spreekboxen voor bezoekers.

Hoge eisen duurzaamheid
De Rijksgebouwendienst heeft als aanbestedende dienst hoge eisen gesteld aan de duurzaamheid van het complex. In het gebouw zijn dan ook talloze innovatieve duurzame keuzes terug te vinden. Deze keuzes zijn gericht op het besparen van energie en geld en zorgen voor een goed milieu.

De volgende duurzaamheidmaatregelen zijn toegepast:

Gevel
Door het gekozen gevelconcept met de horizontale vinnen wordt zonnewarmte buiten het gebouw gehouden, Hierdoor wordt het binnen minder snel warm en hoeft er minder gekoeld te worden. In de winter werkt dit principe omgekeerd.

Vloerconstructie
Door een slimme integratie van installaties in de vloerconstructie van de kantoorverdiepingen wordt een lagere verdiepingshoogte gerealiseerd en telt het gebouw minder verdiepingen dan was voorzien in het stedenbouwkundig plan. Dit levert een aanzienlijke besparing op van materiaal en energie

Binnenklimaat
Voor verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van langetermijn-energieopslag in de grond, in combinatie met warmtepompen.

Omturnen tot woningen
Daarnaast is het gebouw op termijn, na het verstrijken van de 20-jarige contractperiode, als een kantoorfunctie niet meer nodig is, her te gebruiken voor woningbouw. Daarom is rekening gehouden met de plaats van liften, installaties, trappen en het gevelconcept.

Consortium
Het consortium DUO^2 bestaat uit de volgende partijen, Strukton, Ballast Nedam John Laing, Arup, ISS, Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, Studio Linse en YNNO. Architect is UNStudio uit Amsterdam.

Zie verder www.nieuwbouwkempkensberg.nl


---