Gemeente Alkmaar

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 19 april 2011 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter mr. P. de Baat MPM drs. V.H. Kloos J.P. Nagengast MBA mw. M. Hamberg drs. M.L. Hagen mw. A.J.A. van de Ven drs. J.C.M. Cox, secretaris


1.

Opening De besluitenlijst van de vergaderingen van 8 en 12 april 2011 worden vastgesteld. Besluiten Straatmuzikanten Probleemstelling: In de vergadering van de raadscommissie bestuur en middelen van 8 maart 2011 is gevraagd naar de mogelijkheid om aan de hand van een wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) de ervaren overlast door straatmuzikanten aan te pakken. In de bijgaande memo aan de raadscommissie worden 3 varianten nader uitgewerkt waarbij tevens wordt ingegaan op de voor- en nadelen en praktische consequenties. Zodra de commissie heeft aangegeven naar welke optie haar voorkeur uit gaat, zal een wijziging van de Apv worden aangeboden aan de raad. Besluit: Bijgaand commissievoorstel aan de raadscommissie bestuur en middelen voor te leggen met het verzoek aan te geven naar welke optie de voorkeur uitgaat, onder toevoeging van ongewijzigd handhaven van de bestaande situatie (gelet op tegengaan extra regelgeving en lastige handhaafbaarheid).


2.

11.2103 Bruinooge


1



11.2082 De Baat

Vaststellen normenkader rechtmatigheid 2010 Probleemstelling: Ieder jaar wordt het normenkader voor de rechtmatigheid geactualiseerd. Het normenkader voor 2010 is door het team ICPA van Concerncontrol opgesteld op basis van een inventarisatie bij alle sectoren en gemeentelijke bedrijven. Het normenkader 2010 is recent geactualiseerd en wordt nu pas aan u aangeboden voor vaststelling, zodat de accountant daarmee een zo actueel mogelijk overzicht heeft van de externe wetgeving en interne regelgeving voor 2010. Dit normenkader zal door de externe accountant gebruikt worden bij de jaarrekeningcontrole 2010, die binnenkort plaatsvindt. Conform het BBV moet het college dit geactualiseerde normenkader opstellen/vaststellen. Besluit: Het geactualiseerde normenkader rechtmatigheid 2010 vaststellen.

11.1984 Kloos

Nieuwe verordening Winkeltijden Alkmaar 2012 Probleemstelling: De huidige Winkeltijdenverordening Alkmaar heeft de raad vastgesteld in 1997. De verordening is gebaseerd op de Winkeltijdenwet uit 1996. 14 december 2010 is de winkeltijdenwet gewijzigd op het punt van de ontheffingsbevoegdheid koopzondagen vanwege de toeristische aantrekkingskracht van een gemeente. Deze wetswijziging is 1 januari 2011 in werking getreden. Dit betekent dat Alkmaar in 2011 de toeristische bepaling in de verordening opnieuw ter inzage moet leggen en open moet stellen voor bezwaar en beroep. Alkmaar maakt in de winkeltijdenverordening gebruik van de toeristische bepaling om meer koopzondagen aan te wijzen voor het centrum. Conform de landelijke richtlijnen is Alkmaar een toeristische gemeente en zal het opnieuw vaststellen van een toeristische bepaling geen problemen opleveren. Wanneer een gemeente een toeristische bepaling in de verordening heeft opgenomen kunnen Burgemeester en Wethouders bepalen hoeveel koopzondagen er in de stad plaatsvinden. Ondernemend Alkmaar en de winkeliers uit het centrum van Alkmaar vinden de huidige 18 koopzondagen, op dit moment, voldoende. In de huidige maatschappij neemt, ook in Alkmaar, de behoefte van burgers en consumenten om iedere zondag boodschappen te kunnen doen toe. Enkele grote (landelijke) supermarkten in Alkmaar zijn hier op ingesprongen door de, door jurisprudentie toegestane, mogelijkheid om op zondag een `avondwinkelontheffing' aan te vragen waardoor ze op zondag tussen 16:00 en 22:00 geopend mogen zijn. Aan een avondwinkelontheffing op zondag hangen wettelijke beperkingen; Alkmaar mag `slechts' 6 avondwinkelontheffingen verlenen voor de zondag, dit aantal is sinds 2010 bereikt. De supermarkten met een ontheffing behalen nu een groot deel van hun omzet op de zondag waardoor zij een concurrentievoordeel behalen. De andere (circa 20) supermarkten en winkels in de levensmiddelenbranche in Alkmaar ervaren de openstelling van deze, en in de regio, op zondag opengestelde supermarkten, als oneigenlijke concurrentie. Daarnaast wordt de druk in de wijken op zondagen onevenredig verdeeld.


2



Het opstellen van een nieuwe verordening, deels, naar `Deventer-model' biedt mogelijkheden om ondernemers en bewoners tegemoet te komen en de regeldruk m.b.t. de winkeltijden te verminderen. Besluit: 1. Akkoord te gaan met de ingeslagen richting `Deventer-model' voor het opstellen van de modelverordening van gemeente Alkmaar; de gemeenteraad de keuze voor te leggen voor wat betreft de duur van de zondagopenstelling tussen 12.00 ­ 18.00 uur danwel 12.00 ­ 20.00 uur. De portefeuillehouder te machtigen de tekst van het commissievoorstel vast te stellen. 2. In te stemmen met de planning voor het aanpassen van de winkeltijdenverordening. 3. Dit besluit ter informatie aan de commissie SOB te sturen. 11.2002 Nagengast Beantwoording motie 'Alkmaar dynamische en toegankelijke stad' Probleemstelling: Met deze brief reageert het college op de motie `Alkmaar: dynamische en toegankelijke stad'. Deze motie is op 4 november 2010 door de raad aangenomen. Besluit: In te stemmen met de beantwoording van de motie `Alkmaar: dynamische en toegankelijke stad' en deze te sturen aan de leden van de gemeenteraad. 11.2048 Hamberg Rapportage woningbouwproductie februari 2011 Probleemstelling: Twee keer per jaar verschijnt er een overzicht van de stand van zaken en voortgang in de woningbouwproductie. Bijgaand de rapportage en bijhorende toelichting over de inventarisatie met peildatum 1 februari 2011. Besluit: In te stemmen met toezending van de rapportage woningbouwproductie en bijbehorende toelichting aan de Gemeenteraad via de aangevulde brief. 11.2096 Van de Ven Start procedure voorontwerp bestemmingsplan Viaanse Molen Probleemstelling: De Wet ruimtelijke ordening stelt verplicht dat op 1 juli 2013 alle bestemmingsplannen alle bestemmingsplannen in de gemeente jonger zijn dan 10 jaar. Daarom moet binnen Alkmaar een aantal bestemmingsplannen worden geactualiseerd. Conform de planning die daarvoor is gemaakt is nu een bestemmingsplan voor het gebied Viaanse Molen voorbereid. De plangrenzen van het bestemmingsplan zijn globaal: het NoordHollands Kanaal, de Huiswaarderweg en de Steve Bikoweg / Helderseweg. Het voorontwerp bestemmingsplan is consoliderend van aard. Dat houdt in dat in hoofdzaak de bestaande situatie is vastgelegd. Er worden slechts beperkt wijzigingen mogelijk gemaakt in gebruik en bouwmassa. Het voorontwerp bestemmingsplan is ambtelijk voorbereid en is nu klaar voor de start van de wettelijk voorgeschreven procedure. Die procedure start met verplicht vooroverleg met een aantal instanties en bedrijven en met de inspraak.


3



Besluit: 1. In te stemmen met het voorontwerp bestemmingsplan Viaanse Molen, 2. In te stemmen met de start van het verplichte vooroverleg voor het voorontwerp bestemmingsplan Viaanse Molen. 3. Het voorontwerp bestemmingsplan Viaanse Molen lokaal te publiceren, te plaatsen op de internetsite van de gemeente. 4. Het voorontwerp bestemmingsplan Viaanse Molen in het kader van de inspraak gedurende 4 weken ter inzage te leggen. 5. Gedurende de periode dat het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage ligt een informatie-avond te organiseren voor belanghebbenden. 11.2097 Van de Ven Vaststelling bestemmingsplan Pater Schiphorststraat 15 Probleemstelling: Er is een postzegelbestemmingsplan opgesteld voor dit perceel. Het postzegelbestemmingsplan heeft als doel om een bouwvlak dat in de grootschalige herziening van het bestemmingsplan Alkmaar Noord is komen te vervallen, weer te herstellen. Het ontwerp-bestemmingsplan heeft conform de wettelijke bepalingen gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn gedurende de ter inzage legging geen zienswijzen ingediend. Besluit: Het bestemmingsplan ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad. 11.2137 Van de Ven/ De Baat Raadsvoorstel intrekking raadsbesluit De Vest Probleemstelling: Zie bijgaand raadsvoorstel. Besluit: 1. In te stemmen met bijgaand raadsvoorstel. (= B&W besluit 14 april 2011). 2. In B&W 26 april a.s. een notitie ten behoeve van de raad tegemoet te zien met betrekking tot de visie-ontwikkeling/concrete aanpak en planning.


4






---- --