Politie Brabant Zuid-Oost

Politie Brabant: Opnieuw acties tegen georganiseerde hennepteelt

Brabant, 19-04-2011 o Onder regie van de Taskforce die de georganiseerde criminaliteit aanpakt in Brabant heeft de overheid dinsdag 19 april opnieuw acties gehouden. In de gehele provincie zijn 19 hennepkwekerijen ontruimd, waarin alles bij elkaar 3600 planten stonden. Bij de acties is voor bijna EUR 90.000 beslag gelegd en zijn 15 verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij de kwekerijen. Er werden in totaal ongeveer 50 politiemedewerkers ingezet. Zij kregen daarbij de hulp van medewerkers van netbeheerders, gemeenten en opruimdiensten.

De acties zijn gericht tegen de georganiseerde hennepteelt. De politie onderzoekt welke personen verder nog in verband staan met de ontmantelde hennepkwekerijen en zal ook hen aanpakken. De invallen en controles passen in de bredere aanpak van de Taskforce om de informatiepositie van de overheid te verbeteren, zodat gemeenten en de belastingdienst gerichte interventies kunnen plegen en bovendien de criminele verbanden zichtbaar worden. Ook kan de informatie een rol spelen in toekomstige onderzoeken naar de georganiseerde criminaliteit in Brabant.

Brabant Zuid Oost

In Eindhoven werd op het Gen. Pelpad een lege kwekerij gevonden, waar wel zichtbaar gekweekt was. Een verdachte werd aangehouden voor verhoor. Op de Chaussonstraat trof de politie een kwekerij met 150 planten aan. Bij een inval op de Bredalaan stonden 375 planten. In Helmond werden in een woning aan het Diezeplantsoen 326 planten aangetroffen in een kwekerij.

Midden en West Brabant

In Dongen aan de Procureurweg trof de politie een kwekerij met 323 planten aan. Daarnaast vond de ook politie een vuurwapen. Er werden twee verdachten aangehouden. Aan de Brasem in Raamsdonksveer werden in een loods 245 aangetroffen en in een vrachtwagentje nog eens 125 planten.

In Breda aan de Keermanslaan stonden 288 planten. Er werd een verdachte aangehouden. Aan de Duurstedestraat in die plaats was een hennepkwekerij net geoogst. Tevens vond de politie daar een stroomstootwapen en een boksbeugel. Ook hier werd een verdachte opgepakt. In een woning aan de Groesseelstraat trof de politie ook een net geoogste plantage aan en datzelfde gold voor een woning aan de Dorpstraat in Chaam. Op deze laatste locatie werden drie verdachten aangehouden. Aan de Nijverheidsweg in Chaam werden 315 planten gevonden in een loods.

In Tilburg werd op twee adressen aan het Conradhof totaal 230 kweekpotten gevonden. Omdat wel duidelijk was dat er eerder oogsten moesten zijn geweest, werd beslag gelegd op een personenauto. Er werden drie verdachten aangehouden. Op de Dillenburglaan werd een verdachte aangehouden omdat in zijn woning een kwekerij met 67 planten werd ontmanteld.

In Goirle aan de Tilburgseweg is stonden op een adres 200 planten en werden twee verdachten opgepakt.

Brabant Noord

In 's-Hertogenbosch zijn in een woning aan de Zesde Reit en een schuur bij een woning aan de Hengmeng kwekerijen ontmanteld met respectievelijk 277 en 105 planten. Er kon worden aangetoond dat er tenminste een keer eerder was geoogst. Daarom werd op de Hengmeng beslag gelegd op een trike. In verband met deze kwekerij werden twee verdachten opgepakt.

In Oss werd in een schuur bij een woning aan de Eisenhowerstraat een kwekerij met 200 planten gevonden. Er kon een eerdere oogst worden aangetoond en daarom werd beslag gelegd op een personenauto. In een woning aan de Hertenwissel werden geen planten gevonden, maar wel alle apparatuur om een kwekerij mee op te starten. Vermoedelijk was op deze plek wel al eerder gekweekt.

Op bijna alle adressen in de provincie waar is ingevallen bleek sprake te zijn van diefstal van stroom. Hiertegen is door netbeheerders opgetreden. Er werd beslag gelegd op twee woningen die eigendom waren van verdachten.

Het onderzoek naar de aangetroffen kwekerijen wordt voortgezet.

Taskforce

In de Taskforce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen om de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen. Dat gebeurt door de criminelen en hun organisaties strafrechtelijk, bestuursrechtelijk en fiscaal aan te pakken. Om dat mogelijk te maken, delen de betrokken organisaties hun informatie en werken samen aan de analyse. Op die manier worden systematisch criminele samenwerkingsverbanden in Brabant in kaart gebracht, die vervolgens aangepakt kunnen worden. Hoewel het accent bij de invallen en controles nu ligt op de hennepteelt, richt de Taskforce zich op alle deelgebieden waar de georganiseerde criminaliteit zich manifesteert zoals ook heling, witwassen en vastgoedfraude.

De Taskforce roept inwoners van Brabant op om hun buurt veiliger te maken door verdachte situaties te melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem is 0800-7000.

De afgelopen maanden zijn al diverse acties georganiseerd, kwekerijen ontruimd en verdachten aangehouden. De komende tijd volgen er nog meer acties onder regie van de Taskforce.