Ingezonden persbericht



"Veiligheid staat in de uitverkoop"
Veiligheidsbeleid binnen bedrijven door bezuinigingen op tweede plan

Dordrecht, 5 april 2011 -- Veiligheid staat in de uitverkoop in het Nederlandse bedrijfsleven. De financiële crisis heeft er echter voor gezorgd dat bedrijven moeten bezuinigen en dat doen ze in veel gevallen op veiligheid. Solide, door en door geteste veiligheidsschoenen worden vervangen door goedkope Chinese import. Ook worden er veiligheidshandschoenen gebruikt die het predicaat "Veiligheid" niet verdienen. Dit heeft grote gevolgen voor de veiligheid op de werkvloer in Nederland. Aldus Roger van Meer, directeur van Intersafe Groeneveld, een van de grootste spelers op het gebied van preventieve veiligheid en een van de organisatoren van het SafetyZone congres dat dinsdag 19 april i.s.m. Sdu Uitgevers wordt georganiseerd in Ahoy Rotterdam. Verschillende veiligheidsthema's zullen hier aan bod komen.

Het onzorgvuldig omgaan met veiligheidsbeleid zal ervoor zorgen dat bedrijven hier in de komende jaren meer en meer de rekening voor gepresenteerd krijgen. Tot op heden werd Nederland alleen wakker geschut als het ging om grote rampen, waarbij het welzijn van de bevolking in het geding kwam zoals Chemie-pack in Moerdijk. Maar zo voorspellen experts, in de komende jaren zullen we ook opgeschrikt worden door meer bedrijfsongevallen. Veel bedrijven rekken hun veiligheidsbeleid op om kosten te besparen. Met alle consequenties van dien.

Veiligheid is de verantwoordelijkheid van de risicodragende partij. Zij moeten de risico's inventariseren en passende veiligheidsmaatregels treffen. Daarnaast heeft de overheid hierin een controlerende en handhavende rol, die moet leiden tot aanscherping waar nodig. Op basis daarvan dient het management van het betreffende bedrijf/organisatie actief bij te sturen. Op die manier zouden veiligheidsrisico's moeten worden verkleind.

Meer informatie over het SafetyZone congres: www.safetyzonecongres.nl


Noot voor de redactie,