Haven Amsterdam

PTA verwelkomt 1000-ste cruiseschip aan de kade

16 april 2011
Ingezonden bericht PTA.

Vrijdag 15 april verwelkomde Passenger Terminal Amsterdam het duizendste cruiseschip aan de kade. AIDAsol, het nieuwste schip van de Duitse rederij AIDA, legde om 19:00 uur op vrijdag aan.

Het schip kwam binnen vanuit Le Havre en is zaterdagavond vertrokken naar Hamburg. Dit schip is 252 meter lang en biedt plaats aan 2174 passagiers. Passenger Terminal Amsterdam heeft in ruim tien jaar tijd een grote bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling en werkgelegenheid in de stad en regio.

Zaterdagmiddag vond de traditionele 'Plaque and Key' ceremonie plaats aan boord van het schip. Onder toeziend oog van ondermeer havendirecteur Dertje Meijer, Amsterdam Cruise Port voorzitter Hans Gerson, vertegenwoordigers van de Duitse ambassade in Nederland en toeristisch bedrijfsleven in Amsterdam, overhandigde burgemeester Eberhard van der Laan symbolisch de sleutel van de stad aan Michael Ungerer (senior vice president AIDA cruiselines) en Detlef Harms (kapitein van het schip).

2011 is voor PTA en Amsterdam een succesvol cruisejaar. Naar verwachting leggen 125 schepen aan bij de terminal. Het vorige record stond op 117 aanlopen in 2008. Ook het aantal passagiers breekt het vorige record; ongeveer 250.000 passagiers zetten voet aan wal in de hoofdstad. Voor 2012 zijn inmiddels 131 boekingen binnen; voor het eerst in de geschiedenis zijn er meer 'turnaround calls' dan transit calls. Dit betekent dat het aantal rederijen dat Amsterdam gebruikt als eind-, en beginpunt van een cruise sterk groeit. De zeecruisevaart zorgt dit jaar voor een omzet in de regio van zo'n 60 mio. Deze bestedingen genereren aan structurele werkgelegenheid op jaarbasis van 1750 tot 2000 banen.

Het multifunctionele aspect van de PTA met zowel cruise activiteiten, koffer afhandeling, veiligheid en organisatie van evenementen heeft wereldwijd erkenning gekregen. De expertise van PTA wordt ook ingezet bij de ontwikkeling en exploitatie van een nieuwe cruise terminal in Hong Kong.

Meer informatie?

Het cruiseschip AIDAsol is het achtste cruiseschip van de Duitse rederij AIDA Cruises. Het schip is op 9 april 2011 gedoopt in Kiel en bezig aan haar Maidentrip. In 2012 wordt een zusterschip toegevoegd, de AIDAmar. Sinds 2007 breidde AIDA haar vloot uit met jaarlijks een nieuw schip.
De AIDAsol biedt plaats aan 2174 passagiers en is 252 meter lang. Passenger Terminal Amsterdam is een joint venture van Haven Amsterdam en NS Poort. De terminal is opgeleverd in 2000 en is één van de weinige multifunctionele cruiseterminals ter wereld. In 2011 kwam er voor het eerst elke maand van het jaar minimaal één schip aan de kade, waardoor Amsterdam een 'year round' cruisebestemming is.