Politie Groningen

Herdenkingsdienst met korpseer

Stoet rijdt van Godlinze naar Groningen

Groningen, 19-04-2011 o Woensdagmiddag vindt in de Martinikerk in Groningen een herdenkingsdienst plaats voor de omgekomen hoofdagent Dick Haveman. Dick Haveman overleed vorige week woensdag in Baflo. Voordat de bijeenkomst begint, rijdt de stoet met het lichaam van Haveman vanaf zijn woonplaats Godlinze via diverse locaties naar de Groningse binnenstad.

Martinikerk en Martinikerkhof

De herdenkingsdienst is woensdagmiddag om 14.00 uur in de Martinikerk. Voorafgaand aan de herdenkingsdienst wordt een erehaag geformeerd vanaf de kerk tot aan/in de Oosterstraat. Genodigden en collegas wonen daarna de herdenking bij in de Martinikerk. Op het Martinikerkhof worden beeldschermen geplaatst voor politiemensen, brandweerlieden, GHOR-medewerkers en defensiepersoneel die mogelijk niet in de Martinikerk kunnen zijn. Het Martinikerkhof is pas open voor het publiek als alle betrokkenen op het terrein staan. De herdenkingsdienst is ook live te zien op TV Noord.

Bereikbaarheid binnenstad

Gedurende de herdenkingsbijeenkomst is de omgeving van de Grote Markt in Groningen moeilijk bereikbaar. Zo is er woensdagmiddag geen busverkeer van en naar de Grote Markt. De Oosterstraat, Grote Markt (noord-, oost- en zuidzijde), Martinikerkhof en Sint Jansstraat zijn vanaf 11.00 uur afgesloten voor alle verkeer. De politie vraagt bezoekers aan de binnenstad hier rekening mee te houden. Fietsen die woensdagochtend geparkeerd staan in de Oosterstraat, Martinikerkhof en Sint Jansstraat worden verwijderd. Ondernemers in gebieden die zijn afgezet of waar enige tijd vertraging kan ontstaan, worden -voor zover mogelijk- per brief geïnformeerd.

Route

Op verzoek van de familie wordt het lichaam van Haveman via verschillende locaties naar de Martinikerk gebracht. De stoet, begeleid door meerdere politievoertuigen, vertrekt aan het eind van de morgen vanuit Godlinze, via Delfzijl naar de binnenstad van Groningen. Onderweg worden de verschillende locaties aangedaan:

* Politiebureau aan de J van den Kornputplein in Delfzijl
* Voormalig standplaats verkeershandhavingsteam aan de Sontweg in Groningen

* Hoofdbureau aan de Rademarkt in Groningen

* Politiegebouw aan de Schweitzerlaan in Groningen

Vanuit Delfzijl rijdt de stoet via de N360 van Appingedam, Garrelsweer en Ten Boer naar Groningen. In Groningen rijdt de stoet ondermeer via de Rijksweg, Damsterdiep, Sontweg, Griffeweg, Rademarkt, Stationsweg, Brailleweg, Julianaweg (A28), Laan Corpus den Hoorn, Van Swietenlaan, Schweitzerlaan, Laan Coprus den Hoorn, Julianaweg (A28), Emmaviaduct, Stationsstraat, Gedempte Zuiderdiep, Oosterstraat en Grote Markt.

Begrip voor vertraging

De stoet rijdt woensdag in colonne. Naast de auto met daarin het lichaam van Dick Haveman, rijden ook volgautos en politiemotoren mee in de stoet. Dat kan betekenen dat het overige verkeer enige overlast kan ervaren en er vertraging kan ontstaan. De familie en politie vragen begrip van verkeersdeelnemers.

Informatie voor pers

RTV Noord verzorgt een live-uitzending vanuit de Martinikerk en stelt deze beelden beschikbaar. In de kerk is een fotograaf aanwezig die fotos beschikbaar stelt aan de media. Schrijvende media die aanwezig willen zijn ín de kerk hadden zich tot maandagmiddag aan moeten melden.

Nabij de Martinikerk worden woensdagmiddag twee persvakken voor overige journalisten gerealiseerd. Het eerste persvak bevindt zich op de kopse kant van de Grote Markt met Martinikerkhof/Sint Jansstraat (nabij de poffertjeskraam). Het tweede persvak bevindt zich op de hoek van de Sint Jansstraat met het Martinikerkhof, op de hoek van het provinciehuis.