Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


---

Ook de AutoRAI krijgt kippen!

19 april 2011

'Wij krijgen kippen!' - een project waarbij bewoners en ondernemers het initiatief nemen om lokaal duurzame energie op te wekken - staat op de AutoRAI. Gaat u ook, kom dan langs en denk en doe mee. We staan op het buitenterrein tussen de terreinwagens en het elektrisch rijden circuit. De AutoRAI duurt tot en met zaterdag 23 april.

Ideeën zijn welkom!

Om de ideeën over duurzame energie te polsen bij de 350.000 bezoekers, krijgen zij een kaart waarop zij, onder het genot van een kopje koffie, hun vragen of ideeën kwijt kunnen. Dit leidt meestal tot een gesprek - en heel veel mooie ideeën. Ook vinden er elke dag 'crowdsource' sessies plaats in ons ei. Dat levert leuke discussies op en verdere verkenningen naar wat er nodig is om lokale duurzame energieopwekking tot een succes te maken.

Over Co-operatie Zuid: 'Wij krijgen kippen!'

In Amsterdam Zuid zit veel initiatief en ondernemerszin - bewoners en ondernemers nemen zelf initiatief tot het lokaal opwekken en aanwenden van duurzame energie. 'Wij krijgen Kippen' is een samenwerking met en voor beginnende initiatieven. 'Wij krijgen Kippen' zet die initiatieven en ondernemingen kracht bij. Zo hebben wij een eerste reis langs lokale, duurzame energiebedrijven op andere plekken in Nederland georganiseerd. Door van elkaar te leren en met elkaar de problemen te tackelen die we onderweg tegenkomen, willen wij als stadsdeel meewerken, mee leren en meehelpen met de initiatieven in en om Zuid. Ons doel is om vijftig lokale duurzame energiebedrijven in Zuid te helpen opzetten.

3.000 zonnepanelen

Zo gaat een initiatiefnemer oplaadplekken bouwen voor elektrische fietsen, komen er zonnepanelen op het blok 'woningen en stadsdeelkantoor', is er een Solar Challenge op de Zuidas begonnen om 3.000 zonnepanelen op verschillende bedrijven te plaatsen, is er een project gestart om participaties in windmolens te realiseren en wordt de woonbotenwijk achter het Olympisch Stadion energieproducerend.

Initiatieven staan centraal

Het bijzondere van dit project - naast de titel - is dat de initiatieven centraal staan. Het is geen van te voren, van boven af uitgedacht plan. De weg naar vijftig lokale duurzame energiebedrijven in Zuid is ingeslagen, maar voor een groot deel onbekend, het pad ontwikkelt zich voor onze voeten.

'Wij krijgen Kippen':

* verbindt ervaringsdeskundigen met nieuwe initiatieven
* zorgt op verschillende manieren voor kennisuitwisseling met andere succesvolle initiatieven elders in het land
* heeft een interactieve website

* we organiseren bijeenkomsten met andere initiatiefnemers en workshops

* we helpen met het oplossen van problemen waar meerdere initiatieven in Zuid tegen aanlopen

* we zijn op weg...

Duurzame lokale energie heeft toekomst - dat bewijzen vele initiatieven, sommigen al jaren. Dat is goed nieuws voor ons leefklimaat, onze luchtkwaliteit en de lokale economie in Zuid.

Meer informatie: http://www.wijkrijgenkippen.nl/