Provincie Utrecht

Staatssecretaris Zijlstra wijst Grebbelinie aan als rijksmonument

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de Grebbelinie op 18 april aangewezen tot rijksmonument. De staatssecretaris deed dit aansluitend op het werkbezoek dat hij die dag bracht aan de grootste fortificatie van de Grebbelinie, Fort aan de Buursteeg, gelegen in Renswoude en Veenendaal.

De Grebbelinie dankt zijn nieuwe status van rijksmonument aan het feit dat dit verdedigingswerk vanaf 1744 tot en met de Tweede Wereldoorlog een belangrijke troef is geweest in de verdediging van ons land. Telkens werd de ingenieuze waterlinie verder versterkt. Daarmee vormt deze een unieke staalkaart van verdedigingswerken over twee eeuwen. De liniewal, forten, kaden, sluizen, bunkers, tankgrachten en versperringen zijn nog altijd zichtbaar in het landschap.

Gedeputeerde Anneke Raven van de provincie Utrecht sprak haar dank uit naar de staatssecretaris: "Wij vinden het belangrijk het verhaal van de geschiedenis van onze mooie provincie te kunnen blijven vertellen aan de toekomstige generaties. Hoe kan dat beter dan ze deze geschiedenis te laten ervaren in dit mooie landschap. De benoeming tot Rijksmonument is de bekroning van de goede samenwerking van de vele partijen in dit gebied."

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11