Gemeente Heerenveen

stijger in Elsevier onderzoek Toplocatie 2011

Heerenveen grote stijger in Elsevier onderzoek Toplocatie 2011

Heerenveen prijkt bovenaan de lijst van ondernemers die op zoek zijn naar een top vestigingslocatie in het Noorden van Nederland. De gemeente krijgt als rapportcijfer bijna een 8. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Elsevier. Dit weekblad houdt sinds de jaren '90 de vinger aan de pols van de lokale en regionale economie. Een jaar geleden stond Heerenveen 36e in de lijst. Ondanks de recessie klom Heerenveen naar de 14e plaats. Wethouder Van der Laan: "We helpen (toekomstige) ondernemers waar we kunnen op een persoonlijke manier. Daarin maken we het verschil."

Het onderzoek beoordeelt gemeenten aan de hand van ruim veertig indicatoren. Bijvoorbeeld het aantal arbeidsplaatsen per 1000 inwoners tussen 15 en 65 jaar, gemeten over tien economische sectoren. Daarnaast tellen het opleidingsniveau van de bevolking, de arbeidsproductiviteit en de voorraad van bedrijventerreinen en kantoorruimte mee. De onderzoekers constateren dat de Randstad economische groei verliest en dat deze groei vooral zit in Noord-Brabant en de driehoek tussen Heerenveen, Almere en Amersfoort. In Heerenveen laat de kantorenmarkt een teken van herstel zien; de belangstelling neemt weer toe. Dat is mede te danken aan de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de gemeente om bestaande panden eerst te betrekken, in plaats van nieuw te bouwen.

Het ondernemersklimaat is gunstig in de gemeente. Dat wordt opgemerkt door zowel internationale grote bedrijven als het midden- en kleinbedrijf. De Heerenveense ondernemers zijn de motor van de economische groei; niet alleen in Heerenveen, maar in de wijde regio. De werkgelegenheid in Heerenveen groeit, terwijl die in de rest van Friesland terugloopt. Naast een gunstig ondernemersklimaat is ook het woon- en leefklimaat een argument voor een ondernemer om zich in de gemeente te vestigen. Ruimte, goede winkel- en horecavoorzieningen, scholen en sportfaciliteiten zonder wachtlijsten en een uitstekende bereikbaarheid aan de A7/A32 zonder files.