Ingezonden persbericht


Gemeente Schiedam zet in op schone binnenstad

Intentieverklaring Duurzame Stedelijke Distributie Binnenstad Schiedam ondertekend

De Gemeente Schiedam wil samen met het bedrijfsleven onderzoeken op welke manier de stedelijke distributie van goederen duurzamer, veiliger en efficiënter kan worden ingericht. Hiervoor ondertekende de Schiemdamse wethouder Wil Vissers (Verkeer en Vervoer) samen met de directie van Connekt/Duurzame Logistiek, Stichting Centrummanagement Schiedam, verladersorganisatie EVO, Transport en Logistiek Nederland en DCMR Milieudienst Rijnmond de intentieverklaring "Duurzame Stedelijke Distributie Binnenstad Schiedam". De ondertekening vond plaats tijdens een speciale bijeenkomst. De samenwerking is uniek. Nooit eerder werd in Nederland op een dergelijke schaal tussen publiek en private partijen samengewerkt om de binnenstedelijke distributie te verduurzamen. De samenwerking dient als een schoolvoorbeeld voor andere gemeenten in Nederland. Met de ondertekening van deze intentieverklaring committeren alle partijen zich om zich in te zetten voor de ontwikkeling van een duurzamere, leefbare en veilige binnenstad van de gemeente Schiedam. De binnenstad van Schiedam kenmerkt zich door haar historische centrum, wat de binnenstedelijke distributie bemoeilijkt en in bepaalde gevallen tot overlast voor de omgeving leidt. Om de distributie van goederen in de binnenstad te verbeteren is het van belang een zo breed mogelijk draagvlak te creëren en de belanghebbenden met elkaar om tafel plaats te laten nemen.

Samen sterk

Wethouder Wil Vissers (Verkeer en Vervoer) sprak voorafgaand aan de ondertekening de aanwezigen toe en benadrukte het belang van deze bundeling van krachten om het project tot een succes te brengen. 'De gemeente Schiedam wil samen met de inwoners en het bedrijfsleven werken aan een aantrekkelijke stad. Dat betekent ook een fijne, aantrekkelijke stad waar het goed toeven is, met een goed draaiende economie. Om dit te bereiken is het essentieel om te zorgen voor een goede bereikbaarheid waarin duurzame uitvoering centraal staat. Ik ben dan ook bijzonder trots dat al deze partijen zich hiervoor willen inspannen en kijk uit naar de samenwerking de komende jaren,' aldus de wethouder.

Onderzoek

Komende periode zal de intentieverklaring verder worden uitgewerkt. Alle deelnemende partijen hebben zich verbonden aan een of meerdere projecten die zij zullen uitwerken. Alvorens tot uitvoering van allerlei maatregelen kan worden overgegaan, wordt per project onderzocht op welke manier deze uitvoering het beste kan worden ingevuld. Kostenbesparingen bij het bedrijfsleven, verhogen van de aantrekkelijkheid van de binnenstad en vermindering van de belasting van het milieu staan daarin centraal. De ondertekenaars gaan op het gebied van duurzame stedelijke distributie een samenwerking aan tot en met 2014.

|                                                                         |
|Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht