Milieudienst Rijnmond

CE Delft: Naleving Wet milieubeheer leidt tot meer energiebesparing

19.04.2011 12:15
Cluster Communicatie en Informatie DCMR

Via de Wet milieubeheer worden bedrijven en instellingen verplicht om energiebesparing toe te passen als de maatregelen binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Uit een onderzoek van CE Delft, gebaseerd op cijfers van de DCMR Milieudienst Rijnmond blijkt dat er landelijk 47 PJ (het energieverbruik van 500.000 woningen) te besparen valt, simpelweg door de Wet milieubeheer uit te voeren. Een opsteker voor iedere gemeente die actief klimaatbeleid voert.

Gebaseerd op energiecontroles DCMR

Het onderzoek is gebaseerd op energiecontroles die de DCMR de afgelopen jaren bij ca. 400 grotere instellingen, zoals middelbare scholen, verpleeghuizen en kantoren heeft uitgevoerdn in de regio Rijnmond. De DCMR voert deze controles uit in het kader van haar milieudoelenprogramma. Dit programma is naast de traditionele vergunningverlening en handhavingsmiddelen een instrument waarmee de DCMR voor de Rijnmondgemeenten werkt aan projecten die milieuwinst opleveren voor die gemeenten. Tijdens de energiecontroles is de instellingen naast het inzicht op de energieprestatie daarbij ook inzicht verschaft over het nut en de noodzaak van de te nemen besparingsmaatregelen.

Systematische energiebesparing heeft zin

Uit het onderzoek valt te concluderen dat het zin heeft voor gemeenten om systematisch energiebesparing via de Wet milieubeheer uit te voeren, omdat het een aanzienlijke besparing op het energiegebruik kan opleveren. Het onderzoek werd verricht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Via deze link tref je op de website van CE Delft het persbericht aan. Daar kun je ook het onderzoeksrapport downloaden.