Gemeente Brummen


Denken in kansen: college presenteert projectplan Duurzame Ontwikkeling

(Oorspronkelijke publicatie datum: 19-04-2011)

Duurzaamheid is een speerpunt. Zowel in het bestuursakkoord als in het collegeakkoord is dit te lezen. Daarnaast heeft de gemeenteraad op 4 november 2010 unaniem een motie aangenomen waarin werd verzocht om een concretisering van duurzaamheid. Onder andere door een meerjarig projectplan op te stellen. Het college heeft aan dit signaal gehoor gegeven en een concept projectplan opgesteld. Dit plan kunt u lezen op deze speciale projectpagina.

Wat is duurzaamheid? En wat is de visie van de gemeente Brummen hierop? Hoe gaan we de visie realiseren via een meerjarenprogramma? Het college van burgemeester en wethouders is van mening, dat het cruciaal is met elkaar hierover in gesprek te gaan omdat een succesvol duurzaamheidsbeleid afhankelijk is van de inzet en betrokkenheid van inwoners, bedrijven, instellingen en overheden. Allereerst gaat het college het gesprek aan met de eigen ambtelijke organisatie en bestuur, vervolgens ook met inwoners en vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen. Het conceptprojectplan wordt overigens ook meegenomen in de discussie over de kadernota, een belangrijk gemeentebreed document dat in mei en juni dor de gemeenteraad wordt behandeld.

Aanjaagprojecten
Wethouder Louke van Wensveen, binnen het college verantwoordelijk voor de portefeuille duurzaamheid, benadrukt dat het projectplan van groot belang is om duurzaamheid een vaste plek te geven in onze lokale samenleving. Natuurlijk gaan we beginnen met leuke initiatieven, de aanjaagprojecten. Die hebben we nodig om mensen enthousiast te maken. Maar het is belangrijk om duurzaamheid iets structureels, iets van de lange adem te laten zijn. Daarom houden we dit voorjaar nog een nulmeting door aan te sluiten bij de duurzaamheidsmeter van het Centrum voor Internationale Samenwerking (COS). En niet minder belangrijk: gaan we volop met de gemeentelijke organisatie en de samenleving in debat over hoe we van Brummen een echte duurzame gemeente kunnen maken.

Grondhouding
Duurzame ontwikkeling is innovatie, weet Van Wensveen. En innovatie slaagt alleen wanneer je bereidt bent om buiten de geldende kaders te denken. Deze grondhouding is volgens de Brummense wethouder daarom essentieel voor het slagen van een duurzame ontwikkeling. Bij een duurzame ontwikkeling zoeken we naar een ontwikkeling waarbij economische, sociale en ecologische belangen elkaar versterken. Om dit proces voor iedereen inzichtelijk en overzichtelijk te maken, gaan we uit van zeven pijlers van duurzaamheid. En bij elk van die pijlers hebben we alvast een aantal aanjaagprojecten gezocht. Natuurlijk hopen we dat er de komende tijd nog veel andere ideeën en suggesties bijkomen.

Al aan de gang
Het concept projectplan Duurzame Ontwikkeling, denken in kansen moet de basis gaan vormen voor besluitvorming over het toekomst duurzaamheidsbeleid in onze gemeente. Wanneer er uiteindelijk wordt besloten over dit plan, wordt ook duidelijk hoeveel budget en ambtelijke uren voor de realisatie van de plannen wordt vrijgemaakt. Overigens wil ik benadrukken dat enkele aanjaagprojecten al lopen. Zo neemt duurzaamheid bijvoorbeeld een belangrijke plek in bij de ontwikkeling van het vernieuwde gemeentehuis in Brummen en het Centrumplan in Eerbeek, zijn we gestart met de pilot van de deelauto, combineren we duurzaamheid, groen en landschap bij diverse groenprojecten en is de gemeente betrokken bij het project Duurzaam Water in Eerbeek.

Meer informatie over dit plan vindt u op de speciale duurzaamheidspagina op de website van de gemeente Brummen. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de heer A. Schulp, projectleider duurzame ontwikkeling via mailadres a.schulp@brummen.nl.