FNV Bondgenoten

Penske Logistics geeft GEEN garanties aan haar werknemers: Behalve de toezeggingen van Finsterwalder, krijgen de werknemers die aan het Duitse transportbedrijf worden verkocht geen verdere garanties.

Bestuurder Henri Janssen vanFNV Bondgenoten: "Dat is voor veel van mijn leden een hard gelag. Zij zijn namelijk niet vergeten hoe het een paar jaar terug hun Penske collega's uit Coevorden is vergaan. Deze werden ook door Penske verkocht. Na 13 maanden raakte dat bedrijf failliet en stonden de werknemers met lege handen op straat.

Terwijl Penske Logistics en Finsterwalder nu erg optimistisch over de op handen zijnde verkoop zijn, weigert Penske dit optimisme middels afgifte van een garantie, met haar werknemers te delen.

Wat eist FNV Bondgenoten:

Janssen: "DE leden van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen eisen slechts dat Penske en/of Finsterwalder de looptijd van het Sociaalplan met een enkele jaren verlengd. Zodat ze met een soort van vangnetje kunnen wennen aan hun nieuwe werkgever. Mij lijkt dat niet meer dan redelijk. Zolang het goed gaat kost het niemand een euro, dus waar hebben we het over," vraagt Janssen zich af.

De leden stellen, dat bij alle reorganisaties de werknemers op kantoor nog altijd met een afkoopsom het bedrijf hebben verlaten, maar dat dit, naast Coevorden, de tweede reorganisatie is, waar de werkgever de hand op zijn knip wil houden. Prima dat we verkocht worden, zo geven de werknemers aan, maar geef ons dan een garantie dat wat er in Coevorden is gebeurd, hier niet kan gebeuren.

Door de weigerachtige houding van Penske Logistics ontstaat er juist wantrouwen over de verkoop. Niet tegen Finsterwalder, de leden hebben zeker een goed gevoel bij dat bedrijf en willen dan ook graag die nieuwe weg met Finsterwalder inslaan. Het wantrouwen richt zich uitsluitend op de directie van Penske.

Hoe nu verder

De chauffeurs hebben het bericht dat Penske geen verdere garanties wenst af te geven gisteren van Penske zelf op de boardcomputer ontvangen. "Lijkt me een waardeloos gevoel. Zit je voor je werkgever in je eentje ergens in Europa, krijg je te lezen dat de werkgever geen verdere garanties zal afgeven. Ik heb de eerste telefoontjes, SMS-jes en mailtjes van verontwaardigde chauffeurs al ontvangen. Tja, wat deze werknemers met deze informatie gaan doen, kan ik niet inschatten."

Ik heb gisteravond Penske Logistics een compromis voorgesteld, hierop heb ik nog geen reactie gekregen. De vakbonden blijven van mening dat Penske Logistics als goed werkgever een vergaande (morele) verantwoordelijkheid naar haar werknemers heeft. Nu is het wachten op een reactie van de directie van Penske, daarna zien we wel wat ons te doen staat.