TenneT


BritNed-kabel verbindt Verenigd Koninkrijk en Nederland

19-04-2011 Op 1 april 2011 werd de BritNed-kabel met succes in bedrijf genomen. Deze High Voltage Direct Current (HVDC) onderzeese kabelverbinding heeft een lengte van 260 kilometer, en loopt van Isle of Grain (Kent, Verenigd Koninkrijk) naar de Maasvlakte. Vanwege de grote afstand wordt de elektriciteit in de vorm van gelijkstroom via kabels onder zee en over land getransporteerd naar converterstations aan beide uiteinden van de verbinding. Op die manier worden verliezen geminimaliseerd. Bij BritNed is dit slechts 3%.

BritNed is een commerciële of `niet-gesocialiseerde' interconnector. Dit houdt in dat TenneT de kosten van de kabel niet doorberekend in haar tarieven.

Europese markt
BritNed biedt 100% toegang aan marktpartijen tot het net. Via de kabel wordt, op basis van vraag en aanbod en prijsverschillen, tussen beide elektriciteitsmarkten stroom getransporteerd. Dat gebeurt zowel van Nederland naar Verenigd Koninkrijk, als andersom. BritNed draagt hierdoor bij aan de integratie van Europese markten, zodat er meer mogelijkheden ontstaan voor import en export.

Verkoop
Het flexibele productaanbod biedt hiertoe voldoende mogelijkheden. BritNed heeft 1.000 MW capaciteit beschikbaar. Die capaciteit wordt via twee typen veilingen - expliciet (jaarlijks, elk kwartaal, maandelijks en intraday) en impliciet - verkocht. Daarbij is minstens 30% van de capaciteit beschikbaar voor de 'day ahead' impliciete veiling. Deze veiling wordt uitgevoerd door APX-ENDEX.

Heeft u vragen, of wilt u meer weten? Stuur dan een e-mail naar britned.info@britned.com of kijk op www.britned.com.