ineen

Nieuws

Hoofdrolspelers Nederlands hart- en vaatonderzoek slaan handen ineen

dinsdag 19 april 2011

Op initiatief van de Hartstichting bundelen de belangrijkste spelers in het Nederlandse hart- en vaatziektenonderzoek hun krachten binnen CardioVasculair Onderzoek Nederland (CVON). Het achterliggende idee is de nationale en internationale positie van het Nederlandse hart- en vaatonderzoek te verbeteren, door grote en sterke onderzoeksthema's te gaan steunen. Dit moet leiden tot een sterkere concurrentiepositie, zodat het Nederlandse hart- en vaatonderzoek meer geld binnenhaalt.

De deelnemende organisaties zijn:

* de Hartstichting

* Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
* NWO/ZonMw

* de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra

Het Nederlandse hart- en vaatonderzoek is van zeer hoog niveau. De publicaties uit dit wetenschapsgebied scoren veel hoger dan veel ander onderzoek in Nederland en de rest van de wereld*. Het Nederlandse hart- en vaatonderzoek haalt echter te weinig Europese subsidies binnen. Ook de samenwerking tussen artsen en onderzoekers die de achterliggende ziekteprocessen bestuderen, kan beter.

Koppositie en Europese gelden behouden
Veranderingen zijn noodzakelijk om te voorkomen dat het Nederlandse hart- en vaatonderzoek zijn koppositie en de concurrentie om Europese gelden verliest. Schaalvergroting en financiering van grote en wetenschappelijk sterke onderzoeksthema's zijn nodig om het niveau te verhogen.

Deze thema's moeten zich richten op ernstige hart- en vaataandoeningen, waarvoor wetenschappelijk onderzoek oplossingen kan bieden.

Het CVON heeft de onderzoekers opgeroepen zich te organiseren tot grotere verbanden en breed gedragen voorstellen voor hart- en vaatonderzoek in te dienen. Het onderzoeksveld reageerde enthousiast op de nieuwe plannen.

Selectie eind 2011 bekend
De onderzoekers konden tot 13 april 2011 met onderzoeksvoorstellen komen. Daarna beoordeelt een selectiecommissie met internationale deskundigen deze programmavoorstellen. Eind 2011 is bekend welke onderzoeksprogramma's voor honorering in aanmerking komen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.cvon.eu (opent in nieuw venster).