Gemeente Someren


Bestrijding eikenprocessierups 2011

In de maanden april, mei, juni en juli kan op inlandse eikenbomen de eikenprocessierups voorkomen. Contact met de beharing van deze rupsen kan klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag en/of irritatie aan ogen of luchtwegen. Op plaatsen waar veel ongemak van brandharen is, probeert de gemeente Someren op milieuvriendelijke wijze de plaag zo vroeg mogelijk te bestrijden. Twee weken geleden is geconstateerd dat de rupsen uit zijn gekomen.

Bestrijding deze week gestart

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, is deze week gestart met de bestrijding van de rupsen. Er wordt gespoten met een biologisch middel welke geen schade veroorzaakt voor de volksgezondheid maar bij sommige mensen een allergische reactie kan veroorzaken. Als u ziet dat er bestreden wordt en u bent te voet of met de fiets, wordt geadviseerd onder de spuitnevel vandaan te blijven.

Waar wordt gespoten in Someren?

Achterbroek, Berkeindje, Beliënberkdijk, Bennebroekstraat, Breestraat, Broekkant, Broekstraat, Brugstraat, Burg. Roelslaan, Diepenhoekseweg, Doorleggersbaan, Ekkert, Gelderselaan, Gezandebaan, Goord Verbernedijk, Groesbaan, Haagdoornweg (achterkant Meidoornstraat), Heesvenstraat, Heezenbergweg, Heibloemstraat, Heikantstraat, Heistraat, Herselseweg, Hollestraat, Houtbroekdijk, Hoijserstraat, Jan Smitslaan, Kanaalstraat, Kerkendijk, Kerkenhuis, Kromvenweg, Kruisbaan, Kuilerstraat, Laan ten Boomen, Lage Akkerweg, Lage Baan, Lieropsedijk, Limburglaan, Loovebaan, Lungendonk, Mierloseweg, Molenbrugweg, Muldersweg, Nieuwendijk, Oude Gorenweg, Peelweg, Potackerweg, Scheidingsweg, Scoutingterrein Lierop, Slievenstraat, Smulderslaan semieverharding (bij woning), Sneppenweg, Somerseweg, Speelterrein de Wingerd, Staakrijtweg, Steegstraat, Steemertseweg, Stevensvaartje, Teunis Spekbaan, Valenpeelsedijk, Vaarsehoef, Vaarsehoefweg, Vaartje, Vissersweg, Vlasstraat, de Wertstraat, Witvrouwenbergweg, Zaanstraat, Zandstraat en Zijlbaantje.

De gemeente bestrijdt geen rupsen in bos- en natuurgebieden. Ook bomen langs onverharde wegen, behoudens een enkele uitzondering, worden niet bespoten. De gemeente hoopt zo de natuurlijke vijand van de processierups tot ontwikkeling te laten komen.

Melden aanwezigheid rupsen

De gemeente blijft alert op de aanwezigheid van rupsen in eikenbomen en stelt uw meldingen op prijs. Ziet u processierupsen in bomen die hierboven niet vermeld zijn óf zitten rupsen in eikenbomen nabij de inrit of het terras van uw woning, neem dan contact op met de gemeente Someren, tel: 0493-494888. Deze rupsen worden weggebrand.

Meer informatie

Voor meer informatie over de processierupsen en gezondheidsklachten kunt u terecht bij de GGD in uw regio en op de websites: www.vlinderstichting.nl, www.ggd.nl