Universiteit Leiden

Student ongeschikt voor later beroep kan worden weggestuurd of geweigerd

Een student die gedrag vertoont of uitlatingen doet die hem ongeschikt maken voor het beroep waarvoor hij wordt opgeleid, kan worden weggestuurd of geweigerd. Een wetswijziging maakt dat mogelijk. Het College van Bestuur heeft nu, ter implementatie, het protocol Iudicium Abeundi vastgesteld. De opleidingen Geneeskunde, Psychologie, Pedagogiek en de Lerarenopleiding gaan het protocol hanteren.

Gevaar voor de patiënt

De roep om de mogelijkheid tot uitsluiting van studenten die ongeschikt blijken voor de latere beroepsuitoefening, is al het langst te horen bij de geneeskunde-opleidingen. Daar komt het, zij het als uitzonderlijk geval, voor dat een student zich tijdens het opdoen van praktijkervaring zodanig gedraagt dat de patiënt direct of indirect gevaar loopt.

Ongewenste handelingen

Te denken valt aan onnodige en ongewenste handelingen bij lichamelijk onderzoek, een verregaand gebrek aan respect voor patiënten of medestudenten, of onheuse bejegening van bijvoorbeeld de familie van de patiënt. Het gaat dan om een dusdanig ernstige situatie dat, was de student arts geweest, het tuchtrecht van toepassing zou zijn geweest.

Disfunctionerende artsen

Maar er is meer: de laatste jaren is in de media en in de wetenschappelijke literatuur herhaaldelijk aandacht besteed aan ernstig disfunctionerende artsen. Had deze problematiek voorkomen kunnen worden als in de tijd dat zij werden opgeleid een Iudicium Abeundi (letterlijk: het oordeel/besluit tot vertrek) afgegeven had kunnen worden? Het is goed mogelijk. Door een wetswijziging die per 1 september 2010 is ingegaan, kan wegsturen of weigeren nu wel.

Pedofiel

Voor psychologen geldt, net als voor artsen, dat zij in de regel te maken hebben met kwetsbare, afhankelijke mensen. Bij pedagogen en leraren komt daar nog bij dat de groep waar zij mee werken jonge kinderen zijn.

Voorwaarden

Voorwaarden voor het hanteren van het Iudicium Abeundi zijn dat studenten tijdens hun opleiding vertrouwd worden gemaakt met de normen die in de beroepsgroep voor de omgang met patiënten, cliënten en anderen gelden, en dat een student die in de fout gaat de kans moet krijgen zijn gedrag te wijzigen of het doen van uitlatingen te staken.

Protocol

Het protocol Iudicium Abeundi beschrijft de te volgen procedure ingeval van gedragingen of uitlatingen die op ongeschiktheid van de student wijzen. Als deze plaatsvinden in het onderwijs, worden ze gemeld bij de examencommissie. Vinden ze daarbuiten plaats, dan kan melding gedaan worden bij de decaan van de faculteit. Als de melding(en) ernstig genoeg zijn, kan decaan of examencommissie het College van Bestuur voorstellen een Iudicium Abeundi af te geven. Het College maakt een eigen afweging en beslist. De student kan daartegen in bezwaar gaan bij een landelijke geschillenadviescommissie. De student heeft te allen tijde inzage in zijn dossier.

Gewaarborgde vrijheden

Het Iudicium Abeundi is nadrukkelijk niet bedoeld om studenten met slechte studieresultaten af te straffen of studenten met een onwelgevallig gedachtegoed heen te zenden of te weigeren: de vrijheid van meningsuiting en de academische vrijheid blijven overeind.

De verwachting is dat landelijk een Iudicium Abeundi slechts een enkele keer per jaar wordt afgegeven.

(19 april 2011/Corine Hendriks)