Milieudienst Rijnmond

Unieke samenwerking: duurzame distributie in centrum Schiedam

19.04.2011 15:50
DCMR, cluster communicatie en informatie

Kan de distributie in het centrum van Schiedam duurzamer, veiliger en efficiënter? Met Connekt/Duurzame Logistiek, Stichting Centrummanagement Schiedam, verladersorganisatie EVO, Transport en Logistiek Nederland en de DCMR Milieudienst Rijnmond wil de Schiedamse wethouder Wil Vissers ( Verkeer en Vervoer) die vraag beantwoorden. Samen ondertekenden de partijen op maandag 18 april de intentieverklaring "Duurzame Stedelijke Distributie Binnenstad Schiedam" in het historische Wennekerspand in Schiedam.

Met de ondertekening van de intentieverklaring "Duurzame Stedelijke Distributie Binnenstad Schiedam" committeren alle partijen zich om zich in te zetten voor de ontwikkeling van een duurzamere, leefbare en veilige binnenstad van de gemeente Schiedam. De binnenstad van Schiedam kenmerkt zich door haar historische centrum. Juist dat gegeven maakt binnenstedelijke distributie moeilijk. En leidt in bepaalde gevallen tot overlast voor de omgeving. Om de distributie van goederen in de binnenstad te verbeteren is het van belang draagvlak te creëren en de belanghebbenden met elkaar om de tafel plaats te laten nemen.

Unieke samenwerking

De samenwerking is uniek. Nooit eerder werd in Nederland op een dergelijke schaal tussen publiek en private partijen samengewerkt om de binnenstedelijke distributie te verduurzamen. De samenwerking dient als een schoolvoorbeeld voor andere gemeenten in Nederland. De DCMR zal de effecten van de maatregelen monitoren. De DCMR zal met name kijken naar de uitstoot van stikstofoxiden, CO2 en fijn stof. Tevens zal de dienst bekijken welke effecten de duurzamere logistiek heeft op de geluidskwaliteit in het centrum.

DCMR milieudoel Vervoersmanagement

Deze pilot in Schiedam maakt onderdeel uit van een landelijk project Duurzame Stedelijke Distributie. Bovendien past het heel goed binnen het DCMR-programma milieudoelen. Dit programma is er op gericht om naast het verstrekken van vergunningen en het handhaven ervan, ook zaken op te pakken die leiden tot aanzienlijke milieuwinst. Het Milieudoel Vervoermanagement 2011 is daar een concreet voorbeeld van. De pilot in Schiedam is een van de projecten binnen dat milieudoel.

Werken aan een aantrekkelijke stad

Wethouder Wil Vissers (Verkeer en Vervoer) sprak voorafgaand aan de onderteke-ning de aanwezigen toe en benadrukte het belang van deze bundeling van krachten om het project tot een succes te brengen. `De gemeente Schiedam wil samen met de inwoners en het bedrijfsleven werken aan een aantrekkelijke stad. Dat betekent ook een stad waar het goed toeven is, met een goed draaiende economie. Om dit te bereiken is het essentieel om te zorgen voor goede bereikbaarheid waarin duurzame uitvoering centraal staat. Ik ben dan ook bijzonder trots dat al deze partijen zich hiervoor willen inspannen en kijk uit naar de samenwerking de komende jaren,' aldus de wethouder.

Nu de uitvoering

Komende periode zal de intentieverklaring verder worden uitgewerkt. Alle deelne-mende partijen hebben zich verbonden aan een of meerdere projecten die zij zullen uitwerken. Alvorens tot uitvoering van allerlei maatregelen kan worden overgegaan, wordt per project onderzocht op welke manier deze uitvoering het beste kan worden ingevuld. Kostenbesparingen bij het bedrijfsleven, verhogen van de aantrekkelijkheid van de binnenstad en vermindering van de belasting van het milieu staan daarin centraal. De ondertekenaars gaan op het gebied van duurzame stedelijke distributie een samenwerking aan tot en met 2014.