Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

19 april 2011, 16.02 uur

Opbouw van tijdelijke infrastructuur voor militairen en politietrainers in Kunduz, Noord-Afghanistan. Foto: ministerie van Defensie De afgelopen week is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) diverse malen ingezet. Zo werd in een speelveldje in Nieuwerkerk aan den IJssel een oefengranaat aangetroffen. Een overzicht van Defensie-operaties tussen 11 en 17 april.

Het projectiel is meegenomen en onschadelijk gemaakt. Bij huiszoekingen in Oss heeft de politie explosieve stoffen aangetroffen. De EOD heeft de stoffen afgevoerd.

Motorproblemen

De Kustwacht Caraïbisch Gebied is het afgelopen weekend tijdens patrouilles 3 keer ingezet. Voor de kust van Aruba en Curaçao zijn vaartuigen met motorproblemen veilig weggesleept. Bij een derde inzet is een verdacht vaartuig bij Sint Maarten doorzocht. Hierbij werd een tas met verdovende middelen gevonden en in beslag genomen. De opvarende is aangehouden en, omdat hij geen geldige verblijfspapieren kon tonen, overgedragen aan de immigratieautoriteiten.

Patiëntenvervoer

Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn vorige week driemaal ingezet voor patiëntenvervoer. Een patiënt is vanaf een passagiersschip 25 mijl ten zuidwesten van Den Helder naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht.

Operaties in het buitenland:

Seychellen

Het marinefregat Hr. Ms. Tromp ontplooide diverse oefeningen met de Seychellen Coast Guard. De RHIB-bemanningen trainden bijvoorbeeld gezamenlijk en er werd een schietoefening met een groep mariniers van de kustwacht gehouden. De Tromp opereert momenteel voor de NAVO-antipiraterij-missie Ocean Shield in het Somali Bassin.

Schotland

De GN invloedsmijn wordt opgeblazen. Foto: ministerie van Defensie.

De Nederlandse mijnenjager Hr. Ms. Willemstad heeft de afgelopen week 2 mijnen gevonden en opgeblazen voor de kust van Schotland. Het betrof een Britse grondmijn en een extreem zware Duitse invloedsmijn. De mijnen werden gevonden tijdens een internationale oefening.

Verenigde Arabische Emiraten

Contingentscommandant, kolonel Rob van Oirschot (l.), kwam speciaal naar Forward Support Element Mirage voor het vertek van het laatste detachement Nederlandse militairen. Foto: ministerie van Defensie

Het Nederlandse detachement dat militairen en materieel van de Verenigde Arabische Emiraten naar Afghanistan en terug vervoerde, keerde afgelopen week terug naar Nederland. Het Forward Support Element vormde tijdens de missie in Uruzgan een belangrijke tussenstop van en naar Afghanistan. Een kleine groep militairen blijft in het gebied achter om Nederlands gebruik van de logistieke lijn en kleine groepen Nederlandse passagiers te begeleiden.

Afghanistan

Afgelopen weekend droeg de commandant Redeployment Task Force, luitenant-kolonel Robin Schoonen, de laatste taken van de terugverplaatsingseenheid in Afghanistan over aan de commandant van de ondersteuningseenheid, het National Support Element, majoor Bas Homfeld. De eenheid begon medio 2010 met het inpakken en verzendgereed maken van materieel dat naar Nederland vervoerd moest worden. Momenteel worden de laatste stukken materieel vervoerd naar Nederland of de provincie Kunduz, waar het gebruikt gaat worden voor de politietrainingsmissie.

Einde RDTF

* Download deze video
+ Video voor Windows Media Player
Video | 19 april 2011 | wmv | 1:08 | 2.5MB
+ Video voor Apple Quicktime Player
Video | 19 april 2011 | mp4 | 1:08 | 4.4MB
+ Video voor mobiel gebruik
Video | 19 april 2011 | 3gp | 1:08 | 0.7MB
* Uitgeschreven tekst ...

EUPOL in Kunduz

De plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Kabul, de heer Jan Waltmans, bracht dinsdag een bezoek aan het EUPOL-detachement in Kunduz. Hij maakte ook kennis met de kwartiermakers en werd rondgeleid op het kamp. Verder werd hij bijgepraat over de ontwikkelingen in aanloop naar de politietrainingsmissie in Afghanistan. Naast de Nederlandse aanwezigheid als kwartiermakers in Kunduz, werkt momenteel 1 Nederlandse politieman bij het EUPOL-detachement.

Irak
De International Zone in Bagdad is de afgelopen week 2 keer het doel geweest van vijandelijke raketaanvallen. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade.

Missiegebied uitgelicht:

Oefening van Task Force 152 begin 2010. Foto: Stuart Hill / Royal Navy

CMF Bahrein
Namens Defensie zijn 2 Nederlandse militairen uitgezonden naar Bahrein. Zij maken deel uit van de staf op het hoofdkwartier van de Combined Maritime Forces (CMF). Dit samenwerkingsverband van 25 marines opereert in de wateren rond het Arabisch schiereiland. Naast terrorisme-, extremisme- en piraterijbestrijding houdt CMF zich met lokale partners bezig met het tegengaan van smokkel en mensenhandel en het verbeteren van de maritieme veiligheid en stabiliteit in de regio.

Kapitein-luitenant ter zee Pim Timmerman werkt als stafofficier op het hoofdkwartier van CMF welke zich bevindt op de Amerikaanse marinebasis in Bahrein. Ook treedt hij op als de Nederlandse vertegenwoordiger bij deze missie: "CMF is geboren uit de maritieme bijdrage aan de antiterrorisme-operatie Enduring Freedom, maar inmiddels wordt de hoofdmoot van het werk gevormd door de bestrijding van piraterij. Voor mij persoonlijk maakt de deelname van alle uiteenlopende nationaliteiten, van Jemen tot de Fillipijnen, het werk interessant."

Terrorisme
De CMF bestaat uit 3 zogenoemde Combined Taskforces, vlootverbanden van rond de 4 a 5 schepen, afhankelijk van de bijdrage van de deelnemende landen. Timmerman: "Ikzelf houd me vooral bezig met de planning van Taskforce 152. Deze taskforce bestrijdt terrorisme in de Arabische Zee. De eenheid wordt gevormd door landen uit de Golfregio, zoals Bahrein, Kuweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Ik houd me bezig met de complete planning; van operaties tot oefeningen."

Nauwe samenwerking
De CMF bestrijkt in theorie een reusachtig zeeoppervlak dat zowel de Arabische Golf als de Indische Oceaan omvat. Om in de praktijk tot effectief optreden te komen wordt er nauw samengewerkt met de antipiraterij-missies Atalanta van de EU en Ocean Shield van de NAVO. Timmerman: "De middelen zijn schaars. Er wordt dus bijna dagelijks op hoog niveau overlegd over de inzet van eenheden. Zo coördineert CMF op dit moment de inzet voor de International Recommended Transit Corridor, de veiligheidscorridor in de Golf van Aden waar schepen in beveiligde konvooien doorheen varen."