Provincie Noord-Holland

Voorkeur voor variant vrije busbaan via de Meent

19 april 2011 -

Bestuurders van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Hilversum, Huizen (onder voorwaarden), Laren en Eemnes hebben afgelopen vrijdag een voorkeur uitgesproken voor een vrije busbaan in Huizen en Blaricum via de Meent.

Nader onderzoek naar de mogelijkheden van een vrije busbaan en meerijdvarianten over het zogenaamde Meenttracé en het Merk, wijst uit dat alleen een vrije busbaan voldoet aan de criteria voor hoogwaardig vervoer.

De wethouder van de gemeente Huizen, mevrouw P. van Hartskamp, gaf aan dat zij het definitieve standpunt zal bepalen aan de hand van het ontwerp van de busbaan. Aspecten hierbij zijn verkeersveiligheid en het vermijden van een te grote wachttijd bij de verkeerslichten voor het overige verkeer om en nabij het winkelcentrum Oostermeent.

De wethouder van de gemeente Blaricum, de heer R. Posthumus, heeft aangegeven niet met een vrije busbaan over de Meent te kunnen instemmen. De wethouder vindt dat op basis van het onderzoek de leefbaarheid en kosten zwaarder moeten wegen, en dat daardoor alleen een meerijdvariant, bij voorkeur die over het Merk, positief scoort.

Besluitvorming
In september van vorig jaar spraken de colleges van de provincie en de verschillende gemeenten zich uit voor een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding tussen Huizen en Hilversum. De raden van Hilversum, Laren en Eemnes hebben eerder ingestemd met het voorkeurstracé Huizen-Hilversum. Beraadslagingen in de gemeenteraden van Blaricum en Huizen leidden tot nader onderzoek naar een vrije busbaan en meerijdvarianten over de Meent en het Merk. Nu de uitkomsten hiervan bekend zijn en de Stuurgroep zich hierover heeft uitgesproken, kan het vervolg van de besluitvorming plaatsvinden. In zowel Blaricum als Huizen zal de uitspraak van de Stuurgroep de komende maanden worden voorgelegd aan het college van B&W en de gemeenteraad.

Busroute
In grote lijnen loopt het gehele tracé vanaf het busstation Huizen, langs de Huizermaatweg, via de Meent over een deel dat deels ligt in een groenstrook tussen de Blaricummermeent en de Bijvanck. Vervolgens tussen de A27 en de Stichtseweg naar de carpoolplaats in Blaricum. Vanaf hier rijdt de bus over de A27 naar Hilversum. In Hilversum komt aan de zuidkant van het spoor een vrije busbaan naar het NS-station.

Achtergrond
Huizen is voor het openbaar vervoer aangewezen op de bus. Het is daarmee een van de weinige gemeenten met 42.000 inwoners of meer zonder treinstation. De buslijn naar Hilversum is de drukste in het Gooi met dagelijks ongeveer 3.000 reizigers. In de spits lopen de bussen in Hilversum vertraging op. Daarmee staat ook de bereikbaarheid van Hilversum onder druk. Investeren in hoogwaardig openbaar vervoer betekent een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid van de regio.
---