Woonbond


19-04-2011 Gemeenten aan de grond

Veel gemeenten zien de opbrengsten uit grondverkoop in snel tempo verdampen. De verliezen lopen in de miljarden.

Braakliggend terrein Vorige week werd bekend dat de bouwproductie in 2010 op een historisch dieptepunt is beland. Er werden slechts 56.000 woningen opgeleverd. Veel gemeenten zien als gevolg hiervan de opbrengsten uit grondverkoop in snel tempo verdampen. Naar schatting leden ze een verlies op de grond van minimaal 2,4 miljard. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Minder voorzieningen

Tientallen gemeenten dreigen door deze enorme verliezen in de financiële problemen te komen en zelfs onder curatele van het rijk te worden gesteld. Bewoners gaan de gevolgen hiervan de komende jaren aan den lijve ervaren, omdat er veel minder geld beschikbaar komt voor voorzieningen als speeltuinen, bibliotheken, buurthuizen en sportaccommodaties. Ook de wijkvernieuwing komt in gevaar.

Brandpunt

KRO's Brandpunt besteedde zondag 17 april aandacht aan de gemeentelijk problemen met de grondexploitatie. Een rondje langs een aantal steden leverde onthullende cijfers op. Zo boekte Tilburg vorig jaar een verlies op de grondexploitatie van 84 miljoen, Apeldoorn 68 miljoen, Maastricht 55 miljoen, Amsterdam 51 miljoen en Enschede 40 miljoen.

Rijk rekenen

Hoewel de economische crisis de hoofdoorzaak is van de problemen, gaan ook de gemeenten niet vrijuit. Veel te gemakkelijk zijn ze ervan uitgegaan dat de zeer winstgevende grondexploitatie tot in lengte van jaren zou voortduren en rekenden zich ten onrechte rijk.