Stichting Aids Fonds

Nederland blijft zich toch inzetten voor aidsbestrijding

19-04-2011

STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds zijn verheugd over de jongste brief van staatssecretaris Knapen over de rol van Nederland in de wereldwijde aidsbestrijding. Wel blijven zij met enkele vragen zitten.

Naar aanleiding van verwarrende berichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de rol van Nederland in de internationale aidsbestrijding heeft staatssecretaris Knapen gisteren een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Hierin onderstreept hij het belang van gecombineerd buitenlands beleid op het gebied van hiv/aids en Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR). Knapen wil blijven inzetten op preventie. STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds zijn hier blij mee.

Maar in de brief is de staatssecretaris vaag over de vertaling van beleid in geld. Ook lijkt de staatssecretaris zich niet langer te committeren aan millenniumdoel zes. Daarin staat dat in 2015 de verspreiding van hiv/aids tot staan moet zijn gebracht. Daarnaast moet in 2015 iedereen met hiv/aids hiervoor de juiste medicijnen kunnen krijgen. Dit betekent dat Nederland niet alleen in preventie moet investeren, zoals Knapen schrijft. Nederland moet ook blijvend investeren in behandeling van mensen met hiv. STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds roepen Knapen op om de politieke leidende rol van Nederland op het gebied van aidsbestrijding te blijven handhaven.

Meer lezen?

* Nederland trekt zich terug juist nu aidsepidemie lijkt te keren.
* Aids toch prioriteit in Nederlands ontwikkelingsbeleid.

Twitter icoon Facebook icoon Hyves icoon LinkedIn icoon