Artsen zonder Grenzen

Rapport: beter malariamedicijn kan elk jaar 200.000 levens redden

19-04-2011

Een medicijn waarvan bewezen is dat het sterfte onder kinderen aan ernstige malaria kan verminderen moet onmiddellijk ingevoerd worden in Afrikaanse landen, vindt Artsen zonder Grenzen. Vandaag publiceert Artsen zonder Grenzen het rapport 'Making the Switch'. Hierin roepen we met name Afrikaanse regeringen op de nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie te volgen en de switch te maken van kinine naar het veel doeltreffendere artesunaat. 200.000 kinderlevens per jaar kunnen er zo worden gered. Artsen zonder Grenzen vraagt de Wereldgezondheidorganisatie en grote donoren om overheden te ondersteunen om dit zo snel mogelijk te realiseren.

Meer levens redden

'Kinderen die bij onze kliniek komen en ernstige malaria hebben, lijden aan stuiptrekkingen, voortdurend overgeven en staan op het punt in shock te geraken. Als hulpverlener wil je hen snel een doeltreffende behandeling kunnen geven,' aldus Veronique De Clerck, medisch coördinator voor Artsen zonder Grenzen in Uganda. 'Al jarenlang wordt kinine gebruikt voor ernstige malaria, maar het kan zowel moeilijk als gevaarlijk in gebruik zijn. Het is tijd om kinine achter ons te laten en een medicijn te gebruiken dat niet alleen veiliger en makkelijker in gebruik is, maar ook effectiever: het kan veel meer levens redden.'

Artesunaat vs. kinine

Kinine moet 3 keer per dag via een infuus worden toegediend. Elke infuusgang neemt 4 uur in beslag; dit geeft veel problemen voor zowel de patiënt als voor het personeel. Artesunaat daarentegen, kan in slechts 4 minuten worden toegediend, via een injectie in een ader of beenspier.

Belangrijke klinisch test

Uit een belangrijke klinisch onderzoek van eind 2010 blijkt dat artesunaat bij kinderen het risico op overlijden aan ernstige malaria met een kwart kan verminderen ten opzichte van kinine. Deze studie werd in 9 Afrikaanse landen uitgevoerd. Op elke 41 kinderen die artesunaat kreeg in plaats van kinine, werd er één leven meer gered. Vanwege de problemen rondom de manier waarop kinine toegediend moet worden, liepen kinderen in deze studie bijna 4 keer zoveel kans op overlijden nog voordat ze behandeld konden worden als zij volgens de test kinine moesten krijgen.

Artsen zonder Grenzen en artesunaat

Epicentre, een epidemiologisch onderzoekscentrum dat aan Artsen zonder Grenzen verbonden is, heeft deelgenomen aan deze klinische studie met een onderzoekslocatie in Uganda. Artsen zonder Grenzen heeft inmiddels ook de eigen behandelprotocollen aangepast en wil met landelijke gezondheidsautoriteiten samenwerken om de komende maanden artesunaat ook in de eigen hulpprojecten in te voeren.

Steun voor de switch

Hoewel het klinische bewijs overtuigend geleverd is, betekent dat nog niet dat verandering nabij is. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft nu nieuwe richtlijnen uitgebracht waarbij artesunaat wordt aanbevolen voor de behandeling van ernstige malaria bij Afrikaanse kinderen, maar de organisatie moet ook een plan op poten zetten om landen te helpen op het medicijn over te gaan. Afrikaanse overheden moeten met spoed hun landelijke behandelprotocollen aanpassen en grote donoren moeten laten weten dat zij de extra kosten die dit met zich meebrengt zullen (mede)financieren en hen zo hiermee ondersteunen. Artesunaat is bijna 3 keer zo duur als kinine (EUR 2,30 vs. EUR 0,91).

Het mag geen jaren duren

'Het is bijna een déjà vu voor ons. Toen de
Wereldgezondheidsorganisatie in 2001 haar behandelrichtlijnen voor eenvoudige malaria aanpaste duurde het jaren voordat landen ook daadwerkelijk overgingen. Sterker nog, en schokkend genoeg, in sommige landen worden de minderwaardige medicijnen nog steeds gebruikt,' aldus Martin De Smet, malariaspecialist van Artsen zonder Grenzen. 'De Wereldgezondheidsorganisatie moet ervoor zorgen dat de switch deze keer veel sneller gemaakt wordt, zodat we onmiddellijk levens kunnen redden.'


* Bekijk het Artsen zonder Grenzen rapport 'Make the Switch'
* Bekijk ons uitgebreid malariadossier