Gemeente Roermond

Roermond is een eiland van voorspoed

Onderzoek Elsevier: plek zeven landelijke top-50 economie

De economische prestaties hebben Roermond als enige Limburgse gemeente een plek bezorgd in de landelijke top-50, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Elsevier. Roermond staat zevende op de ranglijst van 2010, en is ten opzichte van het jaar daarvoor vijf plaatsen gestegen. Roermond is een eiland van voorspoed.

,,Trots overheerst de verbazing, reageert Jos van Rey, wethouder van Economische Zaken.

Al sinds de jaren negentig onderzoekt Elsevier toplocaties van de lokale en regionale economie. Daarvoor neemt Elsevier het Bureau Louter in de arm dat gespecialiseerd is in ruimtelijk economisch onderzoek en advies. Alle Nederlandse gemeenten zijn daarbij tegen het licht gehouden.

De economische crisis maken de onderzoeksresultaten tot een bijzondere graadmeter. Het eindcijfer van Roermond is het gemiddelde van de cijfers voor structuur (7,58) en groei (7,84).

Roermond is een van de exponenten in Zuid-Nederland. Elsevier concludeert een Verlies voor de Randstad in het onderzoek dat een antwoord op de vraag geeft: Waar viel werkgelegenheid stil, en waar wordt het geld verdiend?

Koploper is Den Bosch met Eindhoven en Breda op de plaatsen vier en vijf. Daartussenin bezetten Zwolle en Houten respectievelijk de tweede en derde plaats. Toeval bestaat niet. Kijk ook naar Breda, een gemeente die met Roermond en Leerdam tot beste binnenstad van Nederland is gekozen, in de categorie van vergelijkbare gemeenten.

In het onderzoek van Elsevier zijn de gemeenten beoordeeld op veertig indicatoren. Voorop staat het aantal arbeidsplaatsen en de groei van het aantal arbeidsplaatsen per duizend inwoners tussen 15 en 65 jaar, gemeten over tien economisch sectoren. De toegevoegde waarde en de arbeidsproductiviteit spelen ook een grote rol. Vrij vertaald: Hoeveel geld levert het op per inwoner per arbeidsjaar?

Puur gekeken naar economisch groei bezet Roermond een tweede plek na Houten. Dat geeft eens te meer aan, welke kracht Roermond uitstraalt. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Dat is het resultaat van een aanpak van de overheid en private partijen, die de ruimte krijgen voor nieuwe ontwikkelingen, aldus Van Rey.