Gemeente Veenendaal


Idee âJongerenhuisvesting in het CSVâ wint de Alyssa Bos prijsvraag

Architecten Peter van Rooijen en Jan Klok uit Hilversum en Veenendaal hebben maandagavond de hoofdprijs van de prijsvraag jongerenhuisvesting âAlyssa Bosâ in de wacht gesleept.
Zij wonnen hiermee een geldprijs van in totaal ⬠4000,-. Uit 31 inzendingen koos de jury het beste en meest verrassende idee voor betaalbare woningen voor jongeren. De architecten bedachten een plan om de voormalige CSV school op de hoek Ambachtsstraat/Industrielaan om te bouwen tot een complex met jongerenwoningen en diverse gezamenlijke voorzieningen. Â

Eind vorig jaar schreef de gemeente Veenendaal een prijsvraag uit voor jongerenhuisvesting in Veenendaal. Het ging om originele ideeën voor het creëren van woonruimte voor jongeren in de gemeente. Afgelopen maandagavond maakte oud-raadslid Alyssa Bos tijdens de uitreiking de prijswinnaars per categorie en vervolgens de hoofdwinnaar bekend. Dit gebeurde in het bijzijn van alle finalisten, de jury en vele belangstellenden.

Winnaars
De bijeenkomst in de volle raadzaal van het gemeentehuis werd geopend door wethouder Volkshuisvesting Van Soest. Hij benadrukte de âdiversiteit en de hoge kwaliteit van de vele ideeënâ. Een deskundige jury heeft alle inzendingen vanuit het hele land uitgebreid beoordeeld.

In drie categorieën konden inzendingen binnenkomen; inwoners, professionals en scholen. Uiteindelijk zijn in twee categorieën (inwoners en professionals) drie finalisten overgebleven. In de categorie âProfessionalsâ koos de jury voor het meeste verrassende idee welke ook nog eens aan de criteria van de jury voldoet: het ombouwen van het voormalige CSV gebouw van de architecten Peter van Rooijen en Jan Klok. Zij wonnen daarmee ook de hoofdprijs want âde harten van jury gingen hier het snelst van kloppenâ, zoals Alyssa Bos mooi aangaf. Tweede in de categorie âProfessionalsâ werd Ingenious Vastgoed B.V. uit Veenendaal met het nieuwbouwplan âInspiratie voor Jongerenhuisvestingâ langs het spoor tegenover het Rembrandt college. Derde werd Maas Architecten uit Lochem met hun inzending âAcupunctuur van de Stadâ. Dit betreft onder andere het huisvesten van jongeren in het gebouw van treinstation Veenendaal-centrum.

Het plan van Miranda Oosting en Evert Morren uit Veenendaal om het gebouw Carrefour om te bouwen tot ca. 75 woningen voor jongeren is gekozen tot winnaar van de categorie âInwonersâ. Tweede werd Gert van Grootheest met âViridus!=Groen!â. Dit betreft een plan om bedrijfsgebouw âDe Vendelhofâ om te bouwen tot wooneenheden. Derde werd Esther Heijmann met haar idee âTijdslimiet op huurcontractenâ.

De plannen
De gemeente Veenendaal bekijkt de komende periode of alle ingezonden plannen haalbaar zijn om uit te voeren. âHet is ons streven om alle bruikbare plannen voor de zomer op hun haalbaarheid te hebben getoetst, dus niet alleen die van de winnaars van vanavondâ, aldus wethouder Hollander. Uiteraard is het uiteindelijke doel om op zo kort mogelijke termijn voldoende extra woningen voor jongeren te realiseren.