Witteveen en Bos

Afsluitend congres Volgermeerpolder

(07-04-2011)

Op 19 april vindt de feestelijke opening plaats van de Volgermeerpolder; een prachtig project waar Witteveen+Bos tien jaar lang samen met Tauw volop aan heeft gewerkt. Van Europa's grootste chemische dumpsite, naar een prachtig natuurgebied. Aansluitend organiseren Witteveen+Bos en Tauw op de Volgermeerpolder op 20 en 21 april een internationaal congres waarbij een breed aantal onderwerpen op het gebied van herontwikkeling, ecologie en milieu de revue zal passeren.

De ingenieursbureaus Tauw en Witteveen+Bos startten in 2001 met de gezamenlijke aanpak van het ontwerp en de supervisie van de sanering van de Volgermeerpolder, een voormalige vuilstort van Amsterdam. Tijdens dit proces werd het `natural cap'-concept ontwikkeld; een duurzame oplossing met veel mogelijkheden voor de sanering van vuilstortlocaties, zowel in Nederland als daarbuiten.

Scope van de conferentie

Met het congres willen de organiserende partijen internationale experts op het gebied van duurzame sanering van afvallocaties samenbrengen. De vraag naar een duurzame en klimaatvriendelijke aanpak van vervuilde gebieden groeit. Met name voor grote vervuilde gebieden is sanering door verwijdering van de besmette grond vaak niet wenselijk. Conventionele bodemsaneringsmethoden brengen vaak hoge kosten en veel overlast met zich mee. Voor een geslaagd en duurzaam saneringsmodel moeten de omgeving, lokale omstandigheden en wensen voor het toekomstig gebruik van het gebied goed worden begrepen.

De hoofdthema's van het congres zijn:

* duurzaam afvalmanagenemt

* natuurherstel

* moeraslandecologie

* innovatieve technieken in bodemsaneringsprojecten
* duurzame behandeling van oude landbouwpesticiden waaronder POP's (Persistent Organic Pollutants)

Het programma voor dit congres werd opgesteld in samenwerking met: Projectbureau Bodem van de Gemeente Amsterdam, Landschap Noord Holland, Vista, Landscape architecture and urban planning, Eurodemo, Green Cross Zwitserland, Eurodemo+, Milieukontakt International, Center for Wetland Ecology, International HCH and Pesticides Assosiation.