Rijksoverheid

Bedrijfsleven en overheid werken samen aan internetvrijheid

Nieuwsbericht | 19-04-2011

Bedrijven die internetbeveiliging exporteren gaan zich samen met de overheid inspannen om misbruik van deze technologieën tegen te gaan. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen ICT-bedrijven Fox-IT, Group2000 en Digivox en een aantal ministeries. Het gesprek vond plaats op uitnodiging van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie.

Misbruik van beveiligingstechnologieën

Zowel de bedrijven als de overheid onderschrijven het belang van internetvrijheid en onderkennen de gevaren van mogelijk misbruik van beveiligingstechnologieën. Tijdens het gesprek gaven de bedrijven aan nu al zeer kritisch om te gaan met levering van hun producten aan landen waar de mensenrechtensituatie te wensen overlaat.

Internationale afspraken

Beide partijen zijn het er over eens dat er bij voorkeur internationale afspraken moeten komen om misbruik van beveiligingstechnologieën te voorkomen. Deze afspraken moeten bedrijven wel de ruimte geven om hun technologieën te exporteren wanneer deze worden gebruikt voor bijvoorbeeld het bestrijden van terrorisme en cybercrime.

Nederlandse grens

De bedrijven overwegen internationale gedragcodes voor de export van internettechnologie te omarmen. De OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en het Global Network Initiative zijn hier voorbeelden van. Het kabinet ziet dat als een goede en noodzakelijke stap, aangezien internetvrijheid zich niet beperkt tot de Nederlandse grens.

Belang van internationale coördinatie

Het kabinet blijft op haar beurt de samenwerking zoeken met andere landen om internationale afspraken van de grond te krijgen. Zo is Nederland al in gesprek met onder andere Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden. Ook in Europees verband blijft Nederlands het belang van internationale coördinatie benadrukken. Het ministerie van EL&I zet zich hier niet alleen voor in, maar doet dat in nauwe samenwerking met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid&Justitie. Deze ministeries waren ook aanwezig bij het gesprek met de ICT-bedrijven.