Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

19 april 2011

Helden en Schurken II: bijeenkomsten over de bezetting

Locatie: Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam. Tijd: 15.30 uur

Helden en Schurken II is een lezingenserie over de betekenis van helden, schurken en de 'grijze massa'. Toonaangevende gasten buigen zich in het Verzetsmuseum over de geschiedenis van de bezetting en de actuele betekenis daarvan.

Clairy Polak (journalist/presentator) spreekt met drie oud-verzetsstrijdsters: Siet Gravendaal-Tammens, die als een van de weinige vrouwen een kopstuk werd in het georganiseerde Groningse verzet, Gisela Wieberdink-Söhnlein, actief in het Utrechtse Kindercomité en betrokken bij de onderduikhulp aan honderden joodse kinderen uit Amsterdam en Louise Schwarz-van Santen, die werkte voor de Persoonsbewijzencentrale van Gerrit van der Veen en bevriend was met Gideon Boissevain van verzetsgroep CS-6. Wat deden zij in de oorlog, wat waren hun drijfveren en wat kwam er van hun idealen terecht na de oorlog?

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies KNAW en het Verzetsmuseum Amsterdam organiseren de lezingen in samenwerking met NTR/VPRO en het Historisch Nieuwsblad.

Toegang: 12,50 euro per keer of 55,- euro voor een passe-partout. Met kortingspas 10,- of 50,- voor een passepartout
(Museumkaart/vriendenpas)
Reserveren is aanbevolen: telefoon 020 620 2535 of lezingen@verzetsmuseum.org

Arrestatie 1945. Beeldbank WO2 - NIOD

Zie ook


* NIOD(externelink)

* Verzetsmuseum Amsterdam(externelink)

* NTR/VPRO(externelink)

* Historisch Nieuwsblad(externelink)